Игра на трендове

Наскоро изследователският център „Тренд“ обяви данни от национално представително проучване проведено между 10 и 17 януари 2016 г. сред 1002 пълнолетни български граждани.

Според авторите на проучването ГЕРБ води с около 3 процента пред БСП. Какво всъщност означава това число?

За да се отговори на въпроса, е нужно да се поясни  понятието тренд. Под тренд следва да се разбира посоката на промяната. Очевидно е, че доверието към ГЕРБ спада, а доверието към БСП расте, т.е. ГЕРБ има отрицателен тренд, а БСП, Обединените патриоти и „Воля” на В. Марешки имат положителен тренд.

Твърде важна особеност на тренда е неговата стръмност. Най-стръмен е положителният тренд на партията „Воля”, следвана от БСП и патриотите. Отрицателният тренд на ГЕРБ обаче изглежда полегат, с други думи отливът на избиратели е по-малък в сравнение с прилива, на който се радват политическите конкуренти.

Тези данни, както и резултатите от бъдещите социологически сондажи, които ще се огласят по време на започващата предизборна кампания обаче, би трябвало да се интерпретират с голяма доза здравословен скептицизъм. Причините са две:

Първо. Разликата между ГЕРБ и БСП според резултатите от това изследване са в рамките на т.нар. стохастична грешка. При това положение практически не можем да бъдем сигурни дали, ако изборите бяха днес, победител щеше да е ГЕРБ, или най-много депутатски места в бъдещия парламент щеше да получи БСП.

Второ. Бич за съвременната електорална социология са т.нар. социално желателни отговори. Анкетираните все по-масово отговарят на социологическите анкети така, „както се очаква” от тях, а гласуват в обратната посока. Пресен пример за този феномен са социологическите сондажи в САЩ. До последния момент в тях водеше Хилъри Клинтън, а в крайна сметка президент стана Доналд Тръмп.

На българска почва с най-голям потенциал да дават социално желателни отговори са привържениците на ГЕРБ поради тоталната доминация на тази партия в средите на бизнеса и в местната власт. С голяма доза сигурност може да се предположи, че отрицателният тренд на ГЕРБ е по-стръмен, отколкото „говорят процентите” в изследването.

Кой ще спечели следващите избори

Това до голяма степен ще зависи от качеството на започващата предизборна кампания. Професионално подготвената и професионално проведена предизборна кампания няма за цел проценти. Професионално подготвената и професионално проведена предизборна кампания формира и насочва тренд.

Българският опит до момента показва, че, уви, в партийните централи се формират предизборни щабове ( сякаш изборите не са свободна волеизява, а пуническа война) и в тези щабове се назначават партийни фанатици с пропагандно мислене. Партийните пропагандатори с почти религиозно вдъхновение „громят” опонента и чрез това се опитват въздействат негативно на неговия тренд. По този начин въпросният опонент получава безплатно медийно присъствие и дори става симпатичен на колебаещите се избиратели.

Настоящата предизборна кампания започва при електорален паритет между ГЕРБ и БСП. Победител ще бъде не партията с най-голям бюджет, а партията, която в най-голяма степен се отърси от пропагандните навици и в още по-голяма степен се довери на експерти по PR.

  ПР, Статии етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free