Как БСП не успя да победи на изборите, които спечели

Европейските избори приключиха най-сетне. До последния момент социологическите агенции даваха известен превес на БСП, но тя в крайна сметка се класира втора. Корнелия Нинова се призна за победена и подаде оставка.

Тук му е мястото да се отбележи, че БСП единствена от системните партии получи повече гласове в сравнение с предходните избори и в този смисъл за поражение не би трябвало да се говори.

Динамика на избирателите през 2014 и 2019 година.

Защо все пак БСП не успя да победи на изборите?

Отговорът на този простичък въпрос също не е сложен: БСП не съумя да спечели изборите поради посредствения си ПР.

Марката „Коалиция за България” бе присвоено от бивши ръководни членове на социалистическата партия и тя вместо да извлече комуникативни ползи от това, заведе и загуби съдебно дело. Преди няколко десетилетия в подобна ситуация изпадна концернът Adidas, който откри, че световният пазар се залива от евтини имитации на тайванската марка Адибас. Няколкто месеца по-късно продажбите на Adidas скочиха, понеже корпорацията проведе разяснителна ПР-кампания, която убеди клиентите кой е оригиналът и кое е ментето.

ПР-те на БСП пропуснаха да поставят първия от петте въпроса на Харолд Ласуел. Ако бяха зали въпроса „Кой?” достатъчно настоятелно, щяха да получат отговор от изибирателите, че марката „Коалиция за България” е присвоена от АБВ – бивши коалиционни партньори на ГЕРБ.

Не по-добре за БСП се разви и казусът Станишев. В цивилизования свят такива случаи се решават в тесен кръг, а пред публиката се тиражира доброволен самоотвод. Председателят на ПЕС обаче отправи тежки полисемни послания към родната си партия, не се отказа от състезанието, както би постъпил един европейски джентълмен и в крайна сметка получи мястото на евродепутат, от което всъщност изобщо не се нуждае.

Корнелия Нинова

Предизборната комуникация на БСП бе отчайваща. Партията буквално похаби идеята за справедливост като издигна лозунга „Справедливост сега”!

Мислещата част от колебаещата се публика възприе този лозунг като самохвално и празно говорене, понеже дори при пълна победа на БСП в Европейския парламент биха попаднали шепа български евродепутати, които не биха могли да променят европейското статукво.

Лозунгът „Справедливост сега” би могъл да бъде печеливш на парламентарните избори, но не и на европейските. За европейските избори БСП можеше да декларира например: „Справедлива Европа за справедлива България”, но не го направи.

Болшинството избиратели не гласуваха.

Както е казал Едуард Бернайс преди повече от 130 години: „ПР е изкуство”. А същинският ПР-специалист, освен че владее това изкуство, има и гръбначен стълб, който му позволява да отстоява принципите на занаята си, независимо от политическата конюнктура.

  ПР, Публикации, Статии етикети: , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free