Линията на социалната необратимост

16 март 2019 г. Около обяд започна организираният в социалните медии мегапротест в центъра на столицата София. На жълтите павета излязоха стотина – двеста души. Скандираха антиправителствени лозунги, призоваваха за приемане на нова Конституция, а когато се оказа, че и журналистите, и полицаите са повече от тях, ненадейно опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет.

Родната полиция след употреба на сълзотворен газ
Родната полиция след употреба на сълзотворен газ

Доблестните блюстители на закона решиха да ги възпрат чрез лютив спрей. Кой издаде заповедта да го ползват не стана ясно. Неизвестно е и по каква причина полицаите нямаха противогази. Така или иначе електронните медии ни показаха как действа този сълзотворен газ. Полицаите се натръшкаха по паважа, а протестиращи граждани се опитаха да им помогнат с вода и носни кърпички… Според официалната сводка трима обгазени са потърсили медицинска помощ, тежко пострадали и арестувани няма.

Медийните анализи и коментари се фокусираха върху комедийния аспект от действията на униформените и пропуснаха най-важното: ЗА ПЪРВИ ПЪТ В НАЙ-НОВАТА НИ ИСТОРИЯ ЕДНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОРГАНИЗИРАНО ИЗПОЛЗВАХА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ДРУГИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

Да, така нареченият сълзотворен газ е химическо оръжие с нисък интензитет, но в определени случаи това оръжие би могло да предизвика алергична реакция и дори алергичен шок с непредвидими последици.

На 16 март 2019 г. отровителите не просто отровиха себе си, а бе доближена, ако не и премината, линията на социалната необратимост.  Линията на социалната необратимост е тази невидима линия, която позволява на различните социални групи да живеят съвместно, без да се стремят към взаимно унищожение. Когато се прекрачи линията на социалната необратимост, противоречията рязко се задълбочават и се навлиза в състояние на позиционна война. При нея протестиращите трупат логически и емоционални аргументи в подкрепа на своята кауза, ако въобще имат такава, но по никакъв начин не желаят да чуят тезите и аргументите на другата страна. Управляващите правят същото. Ексцесиите стават неизбежни, жертви падат и от двете страни, нетърпимостта към другия се ожесточава, но най-лошото е, че неприемливото до вчера започва да се схваща като норма.

Френските полицаи са добре оборудвани
Френските полицаи са добре оборудвани

Френските полицаи със сигурност са по-добре оборудвани от българските полицаи  и със сигурност по-умело си служат със своите оръжия. Това с нищо не променя факта, че френските власти отдавна прегазиха линията на социалната необратимост. На 17 март т.г. се състоя осемнайсетия пореден протест на Жълтите жилетки. Той бе най-масовият до момента. Жълтите жилетки подложиха Париж на погром, какъвто столицата не помни от времето на якобинците. Запалиха магазини, банков клон, изгоря известният ресторант „Фуке”. Десетки са ранени.

Френските полицаи имат противогази, но те не им помогнаха да избегнат опожаряването на ресторант "Фуке".
Френските полицаи имат противогази, но те не им помогнаха да избегнат опожаряването на ресторант „Фуке“.

Френската демокрация е в тежка криза. Всичко започна с това, че властите напълно формално уважиха правото на глас, което имат гражданите, но в същото време съзнателно и надменно отказаха да се вслушат в този глас. Вместо да преговаря с Жълтите жилетки, г-н Макрон им изпрати униформени побойници, въоръжени до зъби. Нека се надяваме, че употребата на химическо оръжие с нисък интензитет в София няма да се повтори повече, защото много лесно може да се стигне до ескалация подобна на френската. А българските пожарникари може да се окажат по-непохватни и от българските полицаи.

  ПР, Публикации етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free