Селективност на възприятията

Теория на манипулациите

Пропагандата е един от най-опасните видове масови манипулации.  Тя използва целия си технически арсенал, за да установи контрол върху емоциите на манипулираните и чрез него да стереотипизира най-напред мисленето, а след това и поведението им. Първоначално у отделния човек се предизвиква определена емоция, която манипулаторът е планирал. На манипулирания му се дава възможност да се убеди, че има хиляди, ако не и милиони, които реагират сходно на това въздействие. Стимулират го да се присъедини към многохилядната маса сходно реагиращи и му се внушава, че това е правилната реакция. Щом това се случи, манипулираният започва да се съобразява с реалната или потенциална реакция на мнозинството, но през цялото време не си дава сметка, че невидимият за него манипулатор действа по предварително подготвен план. Съобразяването с мнозинството лесно се преобразува в подчинение, а възприятията се „освобождават” от нюанси. Всички възможни вариации на разсъждения се свеждат до: „Нашите са добри, чуждите са лоши. Всичко, което казват, правят, нашите е добро, всичко, което правят или казват другите е лошо. Аз съм добър”.  

Епоха на масовите комуникации
Епоха на масовите комуникации

Процесът обаче рядко е еднопосочен: с течение на времето негова жертва стават както манипулираните, така част от самите манипулатори, както и някои социолози, журналисти, политолози.

Ние живеем в епоха на масови комуникации и по тази причина казаното по-горе ще бъде илюстрирано с възможни примери от родната действителност. Имената на медиите и цитираните от тях личности са измислени, а всяка прилика се дължи на селективно внимание, селективна оценка или на външно селектиран стереотип.  В края на текста читателите ще получат сюрпиз.

Препоръка: моля не прескачайте следващата част. Без нея няма да разберете сюрприза.

Ден първи
(късни емисии)

 • Сайтът „Маргинал”: „ИЗДИРВАТ ДЕВОЙКА В ГОРСКИ РАЙОН”
 • Вестник „Телевизор”: „БЛОНДИНКА ИЗЧЕЗНА В ГОРАТА, ВЛАСТИТЕ МЪЛЧАТ”
 • Радио „Де2”: „ЗАЩО ПРЕЦЕДЕНТЪТ ПРИКРИВА ВРЪЗКАТА СИ С ИЗЧЕЗНАЛОТО МОМИЧЕ И КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ ТО ДА БЪДЕ СПАСЕНО? В ПРЕДВАНЕТО ЩЕ ЧУЕТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С БИВШИЯ РАЗУЗНАВАЧ НОМЕР ЕДНО КАРАБАС КАРАБАСОВ И ПРЯКО ВКЛЮЧВАНЕ НА НАШ РЕПОРТЕР ОТ ХРАСТАЛАКА. ЗАПОЧВАМЕ!”
Блондинка изчезна в гората
Блондинка изчезна в гората

Ден втори
(сутринта)

 • Телевизия „ДеДеТе”, Сутрешен блок : „МОЖЕ БИ ПИЛОТ Е ЗАМЕСЕН В ИЗЧЕЗВАНЕТО НА МОМИЧЕТО? КЪДЕ СА НЕГОВИТЕ БЛИЗКИ – ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С МИНИСТЪРА НА СОЦИАЛНОТО БЕЗГРИЖИЕ.”
 •  „Стара ТВ”, Сутрешен блок : „ЗАЧЕСТЯВАТ ЛИ ЗАГАДЪЧНИТЕ ИЗЧЕЗВАНИЯ В ГОРАТА? КАКВИ ИЗНЕНАДИ НИ ДЕБНАТ ТАМ? ЕКСПУЛСИВНО С НАШИТЕ РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ В ДЕБРИТЕ!”
 • Вестник „24 Чашки: „ЧУДОВИЩА БРОДЯТ В ГОРА, НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ СА ДЕВИЦИТЕ”
 • Вестник „Бачкандо”: „ГОРИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-ОПАСНИ. ОБМИСЛЯТ СЪС ЗАКОН ДА ЗАБРАНЯТ БРАНЕТО НА ГЪБИ”.

(по обяд)

 • Вестник „Образец”: „НАШ ЕКИП ОТКРИ ЧЕРВЕНА БАРЕТА В ПУЩИНАКА. ЧЕНГЕТАТА Я ПОДМИНАЛИ”.
 • Телевизия „България 36”: „ИЗДИРВАНАТА Е ЦИГАНКА. ПРИСТАНАЛА Е НА АВТОДЖАМБАЗИН“.
 • Вестник и телевизия „Обсада”: „ВОЛЕН ЖЕЛЯЗКОВ:  ПОЩУРИХА НАРОДА, ВМЕСТО ДА ИЗСЕКАТ ТЕЗИ ГОРСКИ КОПТОРИ!”
 • Сайтът „Бизон”: „ПОРЕДЕН ЕПИЗОД ОТ ВОЙНАТА МЕЖДУ БИВШИТЕ ЧЕРВЕНИ БАРЕТИ И РУСКИТЕ СИВИ ВЪЛЦИ, СЛЕДИТЕ СОЧАТ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ”.

Експерти в социалните мрежи, цитирани в късните новини:

 • Арсен Гаргов: „НЕ ВЯРВАМ НА ТЕЗАТА, ЧЕ ГОРСКИТЕ СА ПРОСПАЛИ СЛУЧАЯ, ТЕ СА СЪУЧАСТНИЦИ!”
 • проф. Огняр Мирчев: „НЕПРИЕМЛИВО Е В ЕВРОПЕЙСКА ГОРА ДА СЕ РАЗХОЖДАТ РУСКИ ВЪЛЦИ”.
 • Тинтява Бончева /перманентен кандидат за власт/: „НА ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕДЛОЖИХ ДА СЛОЖИМ ПО ЕДНА ЛОДКА НА ВСЕКИ ВЪЛК. СМЯХТЕ СЕ. КЪДЕ Е СЕГА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ, ДА СЕ ПОСМЕЕМ ЗАЕДНО?”
 • Боби Сардов /ехолог/: „ВЪЛЦИТЕ СА БЕЗОБИДНИ, НИЕ ОТДАВНА СЕ ОПИТВАМЕ ДА ГИ ПРЕБРОИМ. ПРОБЛЕМЪТ Е В НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО ПРЕМИНАВАНЕ ПО НЕМАРКИРАНА ПЪТЕКА.”
 • проф. Евгени Байнов: „ИМАМЕ СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ СЪС СИГУРНОСТТА.  НЕКА ВИНОВНИТЕ БЪДАТ ПОКРИТИ С ПОЗОР ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!”
Горските са съучастници
Горските са съучастници
 • Пенчо Кълвачев /платен общественик/ : „ПОТЪРПЕВШАТА Е БРАЛА ЦВЕТЯ И ДРУГИ УНИКАЛНИ РАСТИТЕЛНИ ВИДОВЕ. ЕКОСИСТЕМАТА  ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЗАЛОЖНИК НА ПОЛИТИЦИТЕ.”
 • Кармина Буранова /опозиционен депутат/: „ТАЗИ СЛУЧКА В ГОРАТА НЕ ПРОСТО Е ТРАГЕДИЯ, ТЯ ПОКАЗВА МОДЕЛА, ПО КОЙТО СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА ЗА ТРАФИКА НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ!”
 • Инспектор Стрезов: „СЛЕДСТВИЕТО БИ МОГЛО ДА РАБОТИ ПО ВСИЧКИ ВЕРСИИ. НЕКА НЕ СИ ПРАВИМ ПРИБЪРЗАНИ ИЗВОДИ.”

Ден трети

 • Програма „Хоризонтал”: „ВЕЧЕ СЕ ИЗДИРВА И ВЪЗРАСТНА ЖЕНА, СЪОБЩИХА ОСВЕДОМЕНИ.”
 • Радио „Де2”: „ПРЕЦЕНТЪТ МЪЛЧИ ТРЕТИ ДЕН, А ПОХИТЕНИТЕ СТАНАХА ДВЕ.”
 • Телевизия „ДеДеТе”: „ВНУЧКА И БАБА СА В НЕИЗВЕСТНОСТ ТРЕТО ДЕНОНОЩИЕ, СЛАБА Е И ВРЪЗКАТА С ПИЛОТА.”
 • “Стара ТВ”: „ЩАСТЛИВО ИЗБАВЛЕНИЕ! БАБА И ВНУЧЕ СЕ СПАСИХА ПО ЧУДО!”
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов
 • Инспектор Стрезов във всички печатни и електронни медии на живо: „БАБА С НЕУСТАНОВЕНА САМОЛИЧНОСТ И НЕЙНАТА ШЕСТ ГОДИШНА ВНУЧКА С ИНИЦИАЛИ Ч.Ш. СА СПАСЕНИ! СИВИЯТ ВЪЛК Е НЕУТРАЛИЗИРАН! ВИНАГИ СЪМ ВЯРВАЛ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ.”
 • Вестник „Стриктно поверително”: „КРИЯТ УЧАСТИЕТО И НА ВТОРИ ВЪЛК В ГОРСКАТА ДРАМА! ТОЙ Е ЗАГИНАЛ СЛЕД ПАДАНЕ ОТ ПОКРИВА.”

През 1812 г. братята Якоб и Вилхелм Грим издали своя сборник „Детски и семейни приказки”. Приказката за Червената шапчица започва така: „Имало някога едно малко сладко момиченце… Неговата стара баба му подарила шапчица от червено кадифе, която му стояло толкова хубаво, че не искало да носи друга и затова хората започнали да го наричат Червената шапчица…” Повествованието продължава с: „И когато Червената шапчица навлязла в гората, я срещнал вълкът. Червената шапчица обаче не знаела, че той е свиреп звяр и затова въобще не се уплашила…”

Вълкът и Червената шапчица
Вълкът и Червената шапчица

Подборното възприемане на света от страна на хората, отровени с пропаганда, ги прави слабо критични към темпоралната компонента. Техният свят е днес, тук и сега, където е и тяхната „емоционална” истина. Когато хилядите знайни и незнайни експерти по „Новичок” и руски тайни операции говорят по темата, масовата публика едва ли си дава сметка, че каквото и да се е случило на достопочтеният оръжеен търговец Гебрев, то е било през 2015 г. А през 2015 г. никой не беше и чувал за бойното отровно вещество „Новичок”.

Селективни ли са били възприятията на Червената шапчица? Отговор на този въпрос би могъл да си даде всеки, който отново прочете тази любима приказка от детството.

  ПР, Публикации етикети: , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free