Войната, която генералите не забелязаха

Едва  23% от българското население е напълно ваксинирано, независимо че има достатъчни количества ваксини, че бяха разкрити хиляди ваксинационни центрове, а ваксинацията е безплатна.
България е на челно място по смъртност в Европа и света. Жертвите на заразата вече наближават 30 000. Почти толкова са загиналите български офицери и войници, които страната  дава като участник в последната фаза на Втората световна война.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е generals.jpg
Илюстративна снимка.


Начело на държавата стояха и стоят генерал от противопожарната команда, артилерийски генерал и генерал от Военно-въздушните сили. Тези славни български пълководци обаче сякаш не забелязаха, че фактически се намираме в състояние на война. 
За пандемия започна да се говори все по-усилено в началото на 2020 г. След доказването на първите заболели в България на 26 февруари 2020 г. се сформира Национален оперативен щаб. Неговата главна задача бе да противодейства на задаващото се бедствие. Светът вече живееше с хаштаг #stay at home. Щабът започна да провежда ежедневни брифинги за журналисти. Още с първите си медийни изяви ръководителите на щаба нарушиха собствените си изисквания. Срещите с журналистите бяха контактни. Десетки журналисти бяха принудени ежедневно да пресичат столицата и да стоят  рамо до рамо в затворено помещение. Единственото предпазно средство по онова време бяха маските. Ръководителите на щаба обаче не ги ползваха. Началник на въпросния щаб беше военен лекар. Вместо с бяла престилка и маска той се явяваше на брифингите си в парадна вооенна  униформа и без маска. Веднага си пролича и пълната му неподготвеност да общува с представители на медиите. Журналистите, които не са епидемиолози или вирусолози, задаваха въпроси, каквито си задава и обикновеният човек. Началникът на щаба обаче често предпочиташе да демонстрира научното си превъзходство над „невежите” журналисти.
Властите дори не опитаха да убедят населението в необходимостта да се спазва физическа дистанция, строга лична хигиена и да се избягват излишни контакти. Властите се заеха да всяват страх. Премиерът рисуваше апокалиптични картини на хладилни камиони с трупве и паркове, преобразени в морги. Медицинският проблем се превърна в тема за политическа злоупотреба. Цели политически партии се обявиха срещу спазването на предпазните мерки. Държавният глава не остана по-назад. По време на обичайното си слово по случай Националния празник 3 март той изрази съмнение, че въобще има епидемия. 

Заразата започна да се разпространява все по-бързо и 5 дни след президентското слово Националният оперативен щаб бе принуден да обяви пълно затваряне на големите градове. На изходите им се появиха пропускателни пунктове. Контролът бе поверен на полицията.

Щабът обаче показа, че няма и най-малка представа от крисисни комуникации.  Той наруши златно правило на кризисния PR – една организация, един глас. Паралелно с  официалните говорители на Щаба в медиите намериха място всевъзможни експерти, които съзнателно или несъзнателно отхвърляха предпазните мерки. Техните изяви бяха приети радушно от онези, които вече се бяха уморили да се страхуват. Така се роди яростната съпротива срещу противоепидемичните усилия на властта.
Пълният комуникативен провал на Националния оперативен щаб стана очевиден по Великден. Тогава с фалшиви декларации само от столицата София излязоха над 300 000 автомобила. Така заразата се разнесе из цялата страна. Нацията започна да дава все повече жертви.
Властите реагираха – обявиха първоначално, че ежедневните брифинги ще станат ежеседмични, след това, че няма повече да се дават брифинги и накрая закриха Щаба. С това се симулира активност, а отговорността за борбата със здравната криза бе прехвърлена пряко на здравното министерство.
Докато в България политиците се упражняваха в политическо говорене по проблемите на здравния менджмънт, човечеството не стоеше на място.

Създадена бе така чаканата ваксина. Сведения за съдаването на ваксината не липсваха, но това не попречи на отговорните институции да изпаднат в странна ситуация – поради липсата на специализиран транспорт първите партиди от животоспасяващия препарат бяха доставени с хладилен камион за превозване на наденица. Медиите отразиха този медико-кулинарен подвиг, а какво е ставало в душите на гражданите, може само да се гадае. Така масовата ваксинация започна.

Първите ваксини пристигнаха с хладилен кренвиршовоз.

Масовата ваксинация започна, но никой не си и помисли да я съчетае с адекватна масова комуникация. Държавните органи, които би трябвало да осъществят подходящата масова комуникация, предпочетоха единични и хаотични интервюта в отделни медии, но не и цялостна целенасочена и планирана убеждаваща и мотивираща информационна кампания. Така те отстъпиха информационната инициатива на медиите. Журналистите отлично разбираха, че всяка публикация по темата ще бъде обект на внимание, особено ако намерят интересни събеседници с интересни гледни точки.  

Най-„интересни” за журналистите се оказаха противниците на масовата ваксинация. Някои от тях излагаха медицински аргументи, други юридически. Медиите опростенчески извеждаха „новини” в заглавията си, а здравно необразованата публика допълнително ги опростяваше и полярно ги коментираше в социалните мрежи. Медицинските власти напълно подцениха ролята на Фейсбук и Инстаграм.

Страната навлезе в период на политическа нестабилност. През месец май президентът назначи служебно правителство. Неговият мандат е белязан от остра предизборна борба и съвпадна с поредната вълна на епидемията.
В комуникативен план служебното правителство не направи нищо по-различно от предходното редовно правителство. Повториха се познатите вече информационен вакуум и оценъчен хаос. Те се повтарят и в момента. Държавните мъже можеха и все още могат да поръчат сондаж на общественото мнение, от който да се ориентират каква е мотивацията на гражданите, които са избрали да не се ваксинират. Не го сториха, въпреки че неспирно се провеждат допитвания и се публикуват данни за политическите нагласи преди изборите.

Социалните мрежи бяха заляти от активни антиваксъри.
Съотношението 23% ваксинирани към 77% неваксинирани недвусмислено говори за настъпила социална поляризация. Поляризираха се и политическите интерпретации на обществената трагедия. Някои политически субекти издигнаха знамето на антиваксърството. Като форма на протест срещу предпазните мерки и ваксинацията те избраха да отричат пандемията и демонстранивно да не носят маски. Стигна се до окупация и опустошаване на магазини. Никой не потърси отговорност на организаторите.

Повечето български партийни лидери не изразиха ясно отношение към необходимостта от ваксинация, защото изглежда се страхуваха да не загубят гласове от 77-те процента неваксинирани избиратели. Някои от тях се заразиха и преболедуваха заболяването, но десетки хиляди българи нямаха този късмет. В момента специализираните отделения са препълнени, на места не достигат маски за обдишване и кислород.
Ситуацията остава тревожна в цяла Европа. Това принуди френският президент Еманюел Макрон повторно да се обърне към нацията и да я призове да спазва противоепидемичните мерки и да се ваксинира. Същото стори и руският президент Владимир Путин. В словото си той акцентира върху безопасността на руската ваксина и горещо препоръча на руснаците да посетят ваксинационните пунктове. Изявите и на двамата бяха блестящи. Те бяха навременни, премерени, напълно съобразени с културните традиции и моментните нагласи  на хората. Тези държавни мъже излъчваха увереност и сигурност. Те недвусмислено формулираха социални цели и посочиха пътя за постигането им. Бившият германски канцлер Ангела Меркел настоя за същото в една от последните си речи.


Думите на Владимир Путин още не бяха заглъхнали, когато българският му колега Радев сметна за нужно също да се прояви публично. И направи 50 лицеви опори пред група млади репортерки. Отразиха го.

Лицевите опори укрепват организма.

Цената на едва 23% ваксинирани е най-високата заболеваемост и най-високата смъртност в Европа. Тази цена я плащат и ще продължат да я плащат българските граждани.

  Публикации етикети: , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free