Всеки трети ще бъде недоволен от вота си на изборите

Това е основният извод от последното непредставително асоциологическо проучване, проведено специално в навечерието на изборите. Във връзка с предстоящото събитие, което най-вероятно ще определи курса на страната ни в следващите четири години, избирателите са потиснати, освен от мрачни мисли (което показаха предишните проучвания на нашия сайт) и от колебания кой трябва да поеме вината за бъдещия политически и икономически провал.


Според 1/3 от тях именно социалните изследователи стоят в основната на бъдещите социални и политически несгоди. Подобна позиция не е учудваща, предвид скандалите и неразбирателствата, които тресат социологическата гилдия напоследък. Объркващите резултати на социологическите агенции поставят избирателя в трудна позиция да реши кой всъщност ще бъде истинският победител на бъдещите избори, за да заложи на него.

Както някои висопоставени експерти вече се изказаха, е смислено да се гласува само за победителя в изборите, иначе избирателят ще похаби напразно своя безценен глас. Социолозите, уви, не дават прогноза за категоричен победител, което обърква още повече умовете на избирателите, и без друго претоварени с компромати за уши, СРС-та, досиета и прочие силно разпространени средства в българския политически маркетинг и пораженията, от които не могат да бъдат заличени дори и в деня за размисъл.

Не е чудно тогава, че социолозите, допринасящи за оконочателното оплитане на електоралите единици в предизборните кълчища, се припознават за едни от основните виновници в тази ситуация.

Притеснителното е, че с твърде малка разлика идва вторият по популярност отговор, подкрепян от 28% от избирателите: “Аз съм мазохист и обичам всички политици”. Разбира се, колкото и да е тревожен този отговор, той напълно обяснява обърканите прогнози на социолозите -обичащите всички политици са склонни да залитат в крайностите от подкрепата на една партия към подкрепата на нейния тотален политически опонент, но никога не биха се отказали да подкрепят политиците по принцип.

В крайна сметка, благодарение на тази група изобщо има избори в страната ни, защото все някой трябва да ходи до избирателната секция вместо за гъби/риба/на почивка и да възлага поредните си впоследствие излъгани надежди на поредната политическа клика. Тези хора се намират в най-неприятното положение, тъй като дори не могат да си позволят да обвинят политиците за бъдещите несгоди, понеже смятат че правото на свободен личен избор им е гарантирано дори и от избирателния кодекс на България и то е отговорност на избирателя.

Третият по популярност, но уви, подкрепян от значително по-нисък дял избиратели е и най-опитимистичният отговор. Тази група не смята да обвинява никого за бъдещите си несгоди, тъй като семисли за защитена от тях поради факта, че вече отдавна е напуснала страната. Бихме могли да определим тези хора като рационални опитмисти – те са предвидили най-добрия възможен изход от изборите и са го привели в действие.

Четвъртата група с фаталните 13% отдава бъдещите несполуки на далеч по-глобална причина, надскачаща местните ни политически ежби -глобалното затопляне. Този дял не е учудващ, тъй като е известно, у нас твръде много хора милеят за състоянието на природата и планетата ни и поставят тези ценности далеч по-високо от някакви си компромати и предизборни кампании.

Най-малко (под 10%) са привържениците на мнението, че личните им врагове в семейството (свекърви и тъщи) са основните причини за бъдещите им политически и социални несгоди. Този резултат показва че въпреки обясненията, че българите са тесногръди и гледат само под носа си, те са склонни за погледнат извън пределите на собствения си дом и да видят реалните проблеми отвън.

Бъдещето ще покаже дали е така и то скоро.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free