Есента ще бъде гореща и чалга

Предизборната НЕпредставителна Асоциологическа анкета на ПР1България разкри интересни социално-икономически и народо-психологически характеристики на българина, както и неговите обширни исторически познания. Според нашия въпрос, изборите са насрочени за „вдругиден”. Гласоподавателите в различна степен не харесват представените в Народното събрание политически партии, въпреки че все още не са им предложени обичайните галони с бира, кюфтета и фолк-концерти и така доказват, че за тях гражданският дълг стои над биологичните и духовни потребности. Освен това великодушно се съгласяват да пропуснат разтоварващото питие в края на работния ден в изненадващо обявения утрешен „ден за размисъл”.

Според обработените резултати, значителен брой от гласоподавателите (17%) не биха дали своя вот за управляващото мнозинство от ГЕРБ. Въпросът е засегнал чувствителната струна на бизнес-средите, които са отприщили своя гняв срещу правителствените мерки в периода на кризата. Харесващите политиката на сегашния кабинет очевидно са доволни от новите и бързи пътища, което означава, че редовно ги ползват и, съответно, повишените цени на горивата не им се отразяват. Това на свой ред води до извода за благотворното влияние върху икономическата активност в страната, което има свалянето на корпоративния данък на 10 %. Тези респонденти обаче дават заявка, че предпочитат да не плащат никакъв данък и отправят своите надежди към другите партии.

Тревожен е високият процент – 23 % – на българите, които не желаят да видят на власт ДПС. Предвид религиозната и етническа толерантност на народа ни този отрицателен вот отразява положението на най-бедните у нас, с доходи под жизнения минимум. Опасенията им са, че ако тази партия поеме управлението на страната, ще въведе нови модни практики, а социално затруднените няма да могат да поддържат същия стандарт, когато едва изхранват себе си и една жена. А и съпругата сега харчи по-малко за платове по тялото.

Почти една пета от избирателите (21 %) са загрижени, че БСП може спечели кампанията. Такова е настроението на хората, които са забелязали обучението на Сергей Станишев в слагането на памперси и храненето с адаптирано мляко в качеството си на млад татко. Анти-вотът е на онези, които оценяват, че бившият премиер трудно ще се пренастрои на работен режим в политиката, а продължаващата криза изисква неотложна реакция. Не е възможно да се гарантира по-нататъшна положителна промяна в отношението на тази група, тъй като на Сергей Станишев му предстои преподаване на говор, четене, писане, смятане и каране на колело.

13 % от анкетираните асоциира партия „Атака” с политическата формация от едно време „Звено”. Изследователите на историческия период  определят неофициално „Звено” като „един файтон хора” поради малкия членски състав. Паметливите анкетирани обаче акцентират върху факта, че ръководството на „Звено” участва в превратите през 1923, 1934 и 1944 г., влива се в ОФ в края на 40-те г. и престава да съществува. Дали поради историческите паралели, според които някоя партия-майка би пожелала да погълне малобройната „Атака”, или поради редовното отпадане на нейни членове, с неясната си съдба тя ориентира избирателите към отрицателен вот. Те не искат да дадат гласа си за политическа организация, която след седмица може да изчезне и по този начин да изхабят природните ресурси за ненужни хартиени бюлетини.

За Синята коалиция не биха гласували 4 % от българите. Числото показва, че сред населението все още се почитат народните поверия. Кандидатирането на ДСБ и СДС с обща платформа предизвиква у тях спомена за „Орташката работа и кучетата не я ядат”. В годините без контрол над  качеството на хранителните стоки българите се нагледаха как кучетата им отбягват редица продукти и вече им вярват.

Друга част обаче – 15 % – са отговорили, че ще решат за кого да гласуват  в деня за размисъл. Те явно пренебрегват мъдростта на поколенията, тъй като не спазват препоръката „Не оставяй днешната работа за утре”. Това е отговорът на две социални групи – на забързаните, заети хора, чиито професионален график е запълнен за седмици наред и днес нямат време да мислят за избори (но утре евентуално ще разместят малко ангажиментите); и на младите хора, които не се интересуват от политическите събития, обясняват си съществуването на партии само с нуждата да се запълва петъчната програма на националната телевизия, а отлагането за утре смятат за бабини деветини. Те изглежда не са чули съвременното продължение на сентенцията („…когато можеш да я оставиш за вдругиден”), иначе биха се възползвали от този мъдър подход в мига, когато пристигнат в стаичката с бюлетините.

Вотът на фаталистите и примиренците обхваща 7 % от населението. Тяхната глобална философия се свежда до това, че всички партии са от един дол дренки. На всяка изборна кампания те гласуват на принципа за най-малкото зло, което обаче се обезсмисля от еднакво лошата им оценка. Затова те се позовават на правото си да бъдат дискретни и отговарят: „Ще гласувам, но ме е срам да кажа за кого.” От друга страна обаче техният процент (7%) подозрително съвпада с обичайния размер на т. нар. твърди партийни ядра. Ако твърдите партийни ядра наистина са се свили до посочените граници, традиционните парии ще трябва да излеят доста бира и да изпекат рекорден брой кюфтаци, щом искат пак да имат същия брой кметове и общински съветници. Що се отнася до президентските избори, досега у нас никой не е ставал стопанин на „Дондуков” 1 след концерт на Рахманинов, Моцарт или Паганини.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free