Предизборното ребрандиране

Търговската  марка е рекламна константа. Специалистите я смятат дори за най-важната константа в комуникационния микс на бранда.

Тя би трябвало да се помни лесно, да бъде еднозначна, да бъде благозвучна и недвусмислено да се асоциира по определен начин от дадена потребителска група. Понякога търговската марка е най-скъпият актив на даден производител. Това се отнася с пълна сила и за означенията на политическите партии.

Въпросът за презентативните названия на политическите сили напоследък придоби нова актуалност, понеже сякаш стана модерно преди избори да се появяват нови и нови марки от познати „производители”.

Ребрандиране

„Движението за права и свободи” не е променяло името си от своето създаване. Не го промени и в навечерието на предизборната кампания през 2017 година. И макар съкращението „де-пе-се” да не блести с особена благозвучност, то продължава да е без особена конкуренция сред традиционните си избиратели. В названието ДПС обаче е скрит дълбок конфронтационен смисъл: внушението е, че всички опоненти на ДПС са противници на човешките права и на гражданските свободи. Социологическите снондажи до момента предричат, че ДПС ще получи обичайната си електорална подкрепа.

ГЕРБ, както винаги, първи подадоха документи в Централната избирателна комисия и отново не отстъпиха от името си. Като название ГЕРБ е отлично попадение, защото то е едновременно абревиатура на дългото „Граждани за европейско развитие на България” и е съществуваща дума, която следва да внушава уважение, стабилност и почитание. Скритото послание в него обаче също е конфронтационно: несъгласните с ГЕРБ са демодирани примитиви. Публичното говорене на висшите функционери допълва усещането за монументална предопределеност: всички неблагополучия са наследени от миналото, успехите са персонално-грандиозни, настоящето не съществува. Социолозите са единодушни, че доверието към ПП ГЕРБ продължава да спада, но въпреки това се очаква партията да бъде основен фактор в следващия парламент.

Абстрактното съществително воля няма множествено число. „Воля” е новият  политически лейбъл на проектанта Веселин Марешки – бизнесмен от Варна. С думата се означава човешката способност да се  постигат цели и да се осъществяват желания. На несъзнавано равнище марката се асоциира с определени личностни качества на проектанта, т.е. марката „Воля” имплицира лидерска структура с категорична решителност. Името безспорно е оригинално, но то с нищо не указва местоположението на партията в политическата координатна система. Със същия успех можеше да се кръсти ПП „Характер”, ПП „Кураж”, или ПП „Инат” например, без от това да пострада нейният стремителен контекст.

Предизборно бившият „Патриотичен фронт” бе ребрандиран като коалиция „Обединени патриоти”. Участниците са си все същите ВМРО, НФСБ и “Атака” . Основната доминантна характеристика на тази марка е агресията, при това агресия заявена открито в имената на политическите съставляващи. Привърженици на тази „нападателна” троица не липсват и тя ще бъде част от интериора в следващото Народно събрание според социалните изследователи.

На своя 49 конгрес Българската социалистическа партия коригира коалиционния си етикет: „БСП лява България” се трансформира в „БСП за България”. Редакцията изглежда минимална, но всъщност индикира дълбинна иновация. Партията майка вече не е кърмилница единствено за онеправданите и бедните. Тя се обръща с лице към всички български чеда, защото новата роля на БСП е да бъде единствен закрилник на Родината. Задачата изглежда не по-малко амбициозна от лидерката Корнелия Нинова, а не бива да се забравя и това, че през последните месеци одобрението за БСП расте.

След дълги перипетии като управляващ в опозиция лидерът на ДСБ ребрандира партията си и на предизборната сцена заблестя новата надпартийна платформа „Нова Република”. Претенцията за надпартийност на партийни членове е оксиморон, а фактът, че Централната избирателна комисия е регистрирала за изборите платформа, а не партия или коалиция от партии, каквото е законовото изискване, изглежда парадоксално. Трябва да се отбележи обаче, че марката „Нова Република” отлично изпълнява своята конкурентна функция, доколкото съдържа недвусмислена заявка за тотално държавно и обществено обновление. Дали „Нова Република” ще има парламентарно представителство, или ще бъде поредната марка за един ден, ще зависи от перцепцията и активността на десните избиратели с надпартийни пристрастия.

Митарствата на телевизионера евродепутат Бареков не спират. След като неговото предаване „България без цензура” стана кръстник на парламентарно представена партия със същото име, днес и тя се рабрандира. Предложението е иновативно: „Презареди България”. Иновацията се състои в това, че тази политическа формация може да се асоциира с игралния филм „Матрицата”.

Къде ще падне предизборният патос – върху подвизите на революционера Нео, или върху бездушната ефективност на агент Смит? Ще разберем, ако българският съд позволи на партията да се включи в предизборната надпревара.

Регистрацията на партията „Да, България”  беше бламирана от нейните собствени основатели. По тази причина скоропостижно се роди нова тройна коалиция  „Да, България”. Идейната близост на партньорите, архитектониката на структурата и пр. могат да бъдат изследователски обект на политолозите.

От гледна точка на таргетираните избиратели обаче споменаването на „Да, България” вероятно ще се натъкне на въпроси от типа: Какво, „да”? Колко „да”? Кого „да”? „Как „да”? „Къде „да”?

Отговорите предстоят.

  Публикации, Реклама, Статии етикети: , , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free