Хлъзгавият слон възкръсна

Йозеф Гьобелс

Йозеф Гьобелс и Хлъзгавият слон

Хлъзгавият слон е любимата пропагандна техника на д-р Йозеф Гьобелс.

Дълги години се смяташе за изчезнал вид в България, но през последните месеци наблюдаваме все повече доказателства, че отново се завръща по нашите географски ширини.

Тази пропагандна техника манипулативно „разкрива” причинно-следствена връзка между различни събития, действия, обстоятелства, за да внуши страх, презрение или омраза.

Хлъзгавият слон преднамерено се прилага от образовани манипулатори срещу съзнанието на по-ниско интелигентните социални слоеве.

Когато се ражда, слончето е миниатюрно и лепкаво:

President.bg @PresidentOfBg

Започна първото посещение на държавния глава Румен Радев в Брюксел. Президентът пътува с военнотранспортния „Спартан“.

1:47 PM – 30 Jan 2017” – / Цитатът е от интернет страницата на BtV./

Не е трудно да се забележи, че това позоваване на президентския туит с нищо не подсилва информационната стойност на репортажа, но за сметка на това възвестява раждането на симпатичното хоботесто четириного. С публикуването на материала в социалните мрежи сигналът е даден. Пропагандата започва да облепва слончето, за да го превърне в хлъзгаво слонище.

Стратегическата цел е следната: при очевидната невъзможност да се премълчи посещението на новия държавен глава в Брюксел, събитието да се омаловажи чрез облепването му с неблагоприятни коментари по незначителни детайли. Чрез това да се унизи личността на Президента и да се демонстрира лично превъзходство.

Брюксел, 30 януари 2017, Президентът слиза от самолета

30 януари 2017, Брюксел. Започва първата международна визита на новия президент.

По-долу илюстрираме как функционира тази пропагандна техника с цитати от Фейсбук. В дух на коректност не публикуваме имена и оставяме правописа без изменение:

„Горят фейсбук битки. Колко харчи „Спартан“, колко бавно лети, колко е шумен и т.н. Според мен проблемът дори не е в това. Просто идеята да се отиде на официално посещение в Брюксел с военен самолет е много тъпа. Останалото са подробности.”


Постът въвежда военна терминология, акцентира върху незначителното и демонстрира лично превъзходство. Публиката следва да почувства споделен страх, махленско любопитство и възхищение към героя, който се „осмелява” да я „осветли”.


„Президентът Радев заминава за Брюксел. Но вместо с правителствения самолет, щял да пътува с транспортен самолет „Спартан“ на военновъздушните сили. От президентството казали за NOVA, че това се прави от съображения за икономии. На мен пък ми казаха, че и лично щял да го кара. Така щели да икономисат и командировъчните за пилот.”


Тук хуморът служи за подмяна на важното – първата международна изява на новия Президент – с маловажното: неговото транспортното средство. Така ниско образованите ще се впуснат в емоционални оценки и ще останат слепи за същността на събитието.  Подмяната на важното с маловажното се откроява и в постовете, които цитираме по-долу:

„Ако разделиш броя места на литрите гориво, ще се окаже, че не е по-евтино. Спартанът гори 30 на сто по-малко, но превозва три пъти по-малко хора.”


„Президентът на Републиката, щял да пътува при първото си посещение в Бпюксел, в EU , с военен самолет „Спартан“!?!? Кажете ,че това е някаква шега? Това, не може да е истина! Може би сме обявили война на Белгия, а ние простите не знаем за това.Ако това е вярно ,какво е посланието? А делегацията ,с танкове ли ще отиде?”


„Когато фуражката се гордее , че е фуражка и тръгва с военен самолет , това си е за фаража … И на гоце първото излизане беше до Брюксел , а след това потъна в дълбоко забвение за Европа и САЩ . Геройствата му се сведоха до убийство на защитени видове и триперливи истории с малолетни .”

Емоционалната градация е очевидна: отрицание – ужас – отвращение.

Слонището е облепено с тях и грее с цялото великолепие  в централен брюкселски магазин за изящен порцелан. В ценностната система на манипулираните и автоманипулираните фактите вече нямат значение.

А фактите са следните:

 

Радев и Туск

Румен Радев и Доналд Туск – първа официална среща

  • 22 януари. Румен Радев всъпва в длъжността Президент на Република България. Страната е в правителствена криза.
  • 27 януари. Президентът  Радев назначава служебно правителство.
  • 30 януари.  Първо заседание на служебното правителство.
  • 30 януари. Президентът Радев лети за Брюксел.

По време на посещението си в белгийската столица държавният глава на България ще има срещи с г-н Доналд Туск – Председател на Европейския съвет, с г-н Жан-Клод Юнкер – Председател на Европейската комисия, с  г-н Антонио Таяни – Председател на Европейския Парламент и с  г-н Йенс Столтенберг – Генерален секретар на НАТО.

От началото на неговото управление са изминали едва 8 (осем) дни.

  Публикации, Статии етикети: , , , , , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free