Нови възможности за маркетингови решения

Нови възможности за маркетингови решенияПовечето предприемачи, които се занимават със среден и дребен бизнес у нас все още остават предпазливи в инвестирането на средства за начинания, които уж не са свързани с основната дейност на фирмата им. Между тях се нарежда и маркетингът, разбиран в най-широк план като активности по проучване на пазара, създаване на стратегии за привличане на нови потребители и задържане на старите и, разбира се, увеличаване на продажбите. Доколко обаче решението за отказ от инвестиции в подобни дейности осигурява възможности за избягване или поне за намаляване на последствията от една кризисна ситуация?

Трябва ли да се пестят пари от маркетинг

По време на криза повечето фирми неизбежно свиват бюджетите си. Що се отнася до разходите за проучвания на пазара, реклама, връзки с обществеността и други елементи на маркетинга, то те са едни от първите, които фирмите спестяват, тъй като дейността “може да съществува и без тях”. От друга страна обаче, кризата не засяга единствено производителите, доставчиците и търговците.
Потребителите също са потърпевши от кризата. Очевидно последствие от това е, че те започват да потребяват по-малко, често се отказват от определен продукт или услуга, който доскоро е бил предпочитан от тях, а някои сменят изцяло стратегиите си на покупка. Именно в ситуация на криза проследяването на промяната в потребителското поведение и създаването на подходящата пазарна стратегия за запазване на досегашните клиенти или навлизане в нов пазарен сегмент се оказва жизненоважно за оцеляването на определена фирма на пазара. Това означава, че по-големи шансове имат онези, които са развивали своя маркетинг.

Има ли решение за средните и малките фирми

Само големите ли могат да си позволят маркетинг? Доста често, дори и в ситуация, когато няма криза, разходи за маркетинг в малкия бизнес не се залагат изобщо. Смята се, че с изключение на някои елементарни маркетингови техники, каквито са намаленията на цените например, маркетингът е скъпо и времеемко начинание, приоритет само за големите фирми. Съществуват обаче евтини и достъпни маркетингови решения, съобразени с възможностите на малкия бизнес. Една от основните цели на този сайт е да предложи точно такива решения на всеки конкретен клиент.
Малките фирми имат специфични проблеми, на които трябва да се отговори с подходящи маркетингови решения. Например, освен скъпа, рекламата в национална телевизия би била и неефективна, ако фирмата оперира само на територията на град Пловдив, да речем. За малък семеен хотел по Черноморието е престижно да има интерактивен уеб-сайт на няколко езика, но ако повечето от посетителите на хотела са руснаци, а сайтът не е преведен на този език, въздействието му върху потенциалните клиенти би било минимално. Всяка фирма се нуждае от уникално маркетингово решение, което да открои нейната специфика, да я направи разпознаваема и желана от потребителите. Специалистите от нашия екип се стремят да предложат именно това: адекватни маркетингови решения, отговарящи на конкретните нужди на конкретния клиент.

Достъпност на маркетинговите решения

Обичаен проблем, с който се сблъскват малките фирми при работата по своя маркетинг е недостъпността на маркетинговите консултации. Повечето сериозни агенции са разположени в столицата, а консултациите се извършват основно в офиса на агенцията. Този сайт предлага интерактивност: възможност за бърз контакт и директно общуване със специалистите, независимо в коя част от страната се намирате, което спестява неудобството от пътуването. Бизнесът не е съсредоточен само в един град, съответно място за прилагане на маркетингови решения има навсякъде – това е един от основните принцип, на които се осланя нашата работа.

Всеобхватност на решението

Независимо от това, какъв е обемът на бизнеса, дали става въпрос за малка или голяма фирма, маркетингът не може да бъде свеждан само до техники за насърчаване на продажбите, ценообразуване или добра дистрибуция. Ефективното маркетингово решение съчетава различни маркетингови техники, подчинени на крайната цел: завоюване на по-голям пазарен дял или задържане на определени пазари. Такова решение може да бъде предложено само от екип, който има високо ниво на компетентност в различни области, ето защо в екипа на този сайт участват научни работници с практически опит в маркетинга (пазарни проучвания, реклама, връзки с обществеността, политически маркетинг, WEB-комуникации и др.).

Кое маркетингово решение е най-доброто

Универсални маркетингови решения няма. Всяка фирма работи в специфична среда, с определен вид клиенти и партньори. Ето защо целта на нашите консултации е да предложим най-доброто решение за всяка отделна фирма. След като внимателно проучим ситуацията, в която се намира вашият бизнес, нашите специалисти ще предложат възможни решения за подобряване на маркетинговата комуникация, дистрибуцията или друг елемент на вашия маркетинг-микс.

Въпроси за вашия бизнес задайте тук

  Статии етикети: , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


3 коментара


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php:124 Stack trace: #0 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/discussion.php(9): thematic_commenter_link() #1 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(179): thematic_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(144): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(332): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/comment-template.php(2182): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/comments.php(34): wp_list_comments('type= in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php on line 124