Финансовата изгода е водеща за участниците в референдума. Цената на тока може да спадне значително

Това показват резултатите от непредставителното асоциологическо проучване на ПР1 България, проведено експресно  в навечерието на референдума.

Въпреки широко разпространеното мнение, че българите гласуват емоционално и подкрепят онези, които са им симпатични, резултатите от нашата експресна анкета опровергават напълно този популярен предразсъдък.

Водещ мотив за повечето хора, които възнамеряват да се включат в референдума, ще бъде икономическата възвращаемост: 35% все още не са решили каква позиция да изберат, тъй като решеието им зависи от съответните тарифи за купуване на гласове. Подобна позиция безусловно доказва, че каквото и да стане на референдума, българите ще предпочетат онова, което ще носи най-много облаги, а именно най-високата тарифа за купуване на гласове. Оттук следва, че на партиите им предстои тежък изборен сезон, защото ако досега успяваха да минават с торба голи обещания за по-грамотните избиратели и казан с кебапчета за по-необразованите, то очевидно на следващите избори ще спечели не най-хубавият, а най-богатият. Това само по себе си е обнадеждаващ факт, предвид липсата на чужди инвеститори и свежи капитали. В крайна сметка е време и политиците да инвестират в собствения си народ, който традиционно е поставен в ситуация на скубане, дране на кожи и други неинвестиционни облаги.

След групата на предприемчивите, чийто обхват ще стане ясен в деня на референдума, идва ред и на екологично настроените традиционалисти. Те ще пропуснат участието си във всенародното допитване с мотива, че подобни проблеми не ги засягат изобщо, тъй като се отопляват на свещи. Радостно е, че вродената находчивост на нашите сънародници им е помогнала да преодолят този дребен недостатък на цивилизацията – зависимостта от енергия. В крайна сметка, почти ¼ от сънародниците ни държат строго на екорелигиозните си възгледи, което в морето от бетонни хотели, разорани дюни, бракониерски лов и изсечени вековни гори е доста успокоително, защото показва, че все някой мисли за съхранението на остатъците на нашата природа.

Интересна е и позицията на бойкотиращите референдума с алтернативен въпрос “за” и “против” тъщите: такива са цели 19% от запитаните. Очевидно, въпреки приказките на известни социални изследователи за разпада на българското семейство, такава опасност на практика не съществува, защото за почти 1/5 от хората взаимоотношенията с тъщите са много по-важен проблем от достъпа до електроенергия.

 

Твърдо решените да участват в референдума са 22% от запитаните. Предвид правилата на директното допитване до суверена на властта те са все още недостатъчни, за да се гарантира, че решението на народа ще бъде изпълнено от политическата гилдия.

Може да се предположи, че и участниците са на същото мнение, тъй като половината от тях смятат да подсигурят влизането на решението в сила дори и чрез фалшифициране на бюлетини. Другата половина от твърдо решилите да участват пък смята да убеждава гласуващите по места  с възгласи срещу АЕЦ пред избирателните секции. Като се има предвид, че политическата агитация в деня на допитването е забранена, може да се допусне че противните на ядрените централи ще използват всички позволени и непозволени средства да накарат сънародниците си да прегърнат тяхната идея.

Предвид горното, прогнозата на ПР1 България е , че референдумът ще събере необходимия брой гласове, ако се отворят подходящи икономически възможности за участвалите в него. А ще има ли АЕЦ?

На фона на кинетичната енергия, генерирана за замазване на ситуацията около АЕЦ, ПР1 България смята, че е крайно време БАН да влезе в историята на науката с първия вид електроцентрали, генериращи електроенергия чрез усвояване на  политически  празнодумства. В България такива централи биха станали основна екологична алтернатива без зелена добавка, което в средносрочна перспектива може да намали цената на електроенергията с повече от 72%. 

  Весел ПР етикети: , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free