Китаристът на „класики”

Христо Нешев

Христо Нешев е на цели 20 години. Завършил е Националното музикално училище „Любомир Пипков” по специалността Класическа китара. В момента е студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.  Специалността му е все същата,  а китарата му е нова 🙂

  • Девиз: Когато започваш да правиш нещо, запиши си на един лист защо го правиш и всеки ден го прочитай, за да не забравиш.
  • Кауза: Класическата Китара е уникален инструмент, но за жалост често подценяван в България. Китарата е инструмент с големи възможности, от една страна като техники на звукоизвличане, от друга като тембър.Дали звукът да е силен и ясен, тих и приглушен или пък остър ? Това зависи от изпълнителя. Точно заради красотата и разнообразието на изразните средства, инструментът спокойно може да се наложи и в различни музикални стилове извън класиката.  Мнението, че на класическа китара може да се свирят само „скучните класики” довежда до не много голям интерес към класическата китара и до абсурдни изказвания като :  „ Тази китара не е истинска защото не е с метални струни. „ ?!

Класическата китара достойно може да замести електрическата в редица    жанрове, като поп и джаз например. Свиренето на класическа китара обаче изисква далеч по-усърдна работа, отколкото на електрическа.

Нюансите, тембрите са уникални и невъзможни за пресъздаване от електрическата китара.

Популяризирането на класическата китара може да не е от първостепенна важност в сравнение с помощта за бедстващи народи, но именно изкуството е това, което отличава хората от останалите бозайници.

  • Успехи: Най-големият успех за мен, е когато се провалиш, да се изправиш и да продължиш с вдигната глава, защото най-трудното нещо в живота е да се примириш с провала.
  • Проблеми: Проблемите не са от значение, важното е как се справяме с тях.
  • Стремежи: Стремя се да се усъвършенствам като китарист и музикант. Музиката ме допълва и ме прави  такъв, какъвто съм.  Свиренето на китара ме е подкрепяло през всичките години досега и продължавам да го правя, независимо от обстоятелствата .

Автопожелание: Пожелавам си винаги да намирам време да се радвам на малките радости в живота.

  • Най-важното нещо: Най-важно за мен е домът и семейството. Без значение какво се случва в живота, най-важното е да се чувстваш добре у дома си – „ Моят дом е  моята крепост” .
  • Най-ценното нещо: Няма нищо по-ценно от приятелството. Да има някой, на когото би помогнал с всичко по силите си, без да очакваш нещо в замяна, както и той на теб. Човек, който би те опазил и от самият теб – това е истински приятел. Човек може без много неща, но без приятели – не.
  Гост етикети: , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free