Брифингът не е митинг, но може да е токсичен

Сведенията за вирусната епидемия са безспорният фокус на обществения интерес напоследък. Основният начин за подаване на тези сведения са брифингите. За съжаление дори и неспециалистите забелязват сериозни проблеми при тяхното провеждане. Водени от патриотични подбуди ще предложим някои кратки практически препоръки с надеждата, че отговорните фактори ще се вслушат в тях.

Брифингът е кратка комуникативна форма за представяне на актуална информация по важен за обществото проблем. Това означава, че неговата продължителност не бива да надвишава 10 – 15 минути.

Лекар без предпазни средства, зад гърба му незащитени лица трябва да убедят обществото да ползва маски и ръкавици и да приеме карантината. Личен пример?

На брифинг се осветлява една основна тема. С други думи, всякакви странични въпроси или не се засягат, или информацията за тях се подава на отделен брифинг. Брифинг с продължителност един час и 10 точки дневен ред не е брифинг, а говорилня, от която медиите се опитват да извлекат акценти, а това гарантира пълна какофония.

Сред най-важните правила в кризисните комуникации е правилото ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ – ЕДИН ГЛАС. Това правило изисква броят на лицата, които разясняват даден въпрос да се сведе до минимум, а те да казват едно и също в рамките на личния си стил.По някакви причини родната практика е обратната. Вместо ръководителят на щаба д-р Мутафчийски  в определен час на деня да подава актуална информация основана на факти, се свикват срещи с журналисти, на които от едната страна стоят цели президиуми държавни мъже, като на конгрес на БКП, а от другата страна тълпи от журналисти, а предпазна маска никой не носи.

Брифинг за епидемията с президиум като на конгрес. Предпазни средства не се ползват.

Предварителната подготовка на говорителите е абсолютно задължителна, а импровизациите са крайно нежелателни. Неприемливо е официално лице, в случая премиерът, да обърка Коледа и Великден. И е още по-неприемливо в рамките на дадено експозе най-напред да се каже, че е впрегнат целия научен потенциал на нацията за преодоляване на пандемията, а експозето да завърши с обобщението, че само Бог може да спаси народа.

Брифинг за пандемията е най-неподходящото място за политически декларации, внушения и заяждания. Родната действителност обаче е различна.

Ежедневните брифинги би следвало да се организират по едно и също време преди обяд, а среднощни изявления могат да се правят само, ако са налице някакви форсмажорни обстоятелства. Станахме свидетели обаче на среднощна говорилня, която се транслираше и в интернет,и която говорилня вместо да поуспокои все по-изнервените граждани, постигна обратното.

Опитните специалисти по кризисен ПР препоръчват говорителите да си служат с положителни термини. Ние също. 

Числата са важни, но с тях трябва много да се внимава. Крисисният щаб ежедневно подава информация за новите заболели. Потребители на социалните мрежи ползват приложения, чрез които  се визуализират апокалиптични криви за заболеваемостта. Щабът, приложенията, а най-малко техните разпространители отчитат обстоятелството, че верните числа за доказано заболелите всъщност се тълкуват погрешно. Причината е, че част от заболелите вече не са болни. Ако крисиният щаб не започне да подава адекватната информация, можем да стигнем  дотам сумата на заболелите да се окаже по-голяма от цялото население на страната.

Личният пример на официалните лица се възприема с особена чувствителност от обществото по време на криза. Категорично недопустимо е да се провеждат контактни масови говорилни, където лекарите са без бели престилки и никой не носи предпазна маска. Премиерът на Великобритания се разболя по този начин, вицепремиерката на Испания, също.

Както е известно, учениците са във ваканция и въпреки това учебният процес продължава онлайн. Брифингите на кризисния щаб и на правителството също могат да се провеждат онлайн без контактното присъствие на журналисти. Това няма да ги направи по-малко информативни, но би ги направило по-безопасни. Ако наистина живеем в 21 век, то тъкмо официалните лица трябва да покажат ползата от компютърните технологии  и инстинкт за самосъхранение. На финала, но не и по важност, ние от ПР1България горещо препоръчваме на официалните лица да потърсят съдействие от опитни в кризисните комуникации ПР специалисти и да се вслушат в съветите им. Готови сме да помогнем. Безкористно и безплатно.

  ПР, Статии етикети: , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free