Вентилирахте ли си катексията

Катексията е групова емоция по отношение на даден обект или образ.  Самият образ се нарича катексиран. За християните например катексирани образи са  Христос, Богородица, Коледа, Великден и т.н. Специфичното при религиозните катексии е, че обикновеният простосмъртен приема за естествено, че не може да да се срещне приживе с обектите на своята привързаност, а изразяването на емоции по отношение на техните образи е въпрос на цивилизационна и културна принадлежност.

 Катексията е групова емоция по отношение на даден обект или образ .
Катексията е групова емоция по отношение на даден обект или образ .

Без съмнение вирусната зараза, която ни сполетя, е силно катексирана. Катексирани са и лицата от първата линия на борбата с пандемията.  А приликите с религиозните катексии свършват тук.

Ако религиозната катексия може да намери своята единична и групова сублимация чрез ритуал като сваляне на шапка в храма, прекръстване, целуване на икона, молитва и т.н., то вирусната катексия не може да бъде сублимирана. Вирусната катексия може само да бъде вентилирана чрез изразяване на отношение към образа на катексията или към лицата, които са пряко свързани с нея. /Под вентилация на катексията се разбира усилие за намаляване на психическото напрежение, което тя е причинила./

По силата на многовековната традиция религиозната сублимация протича по сходен начин за всички вярващи. Вентилацията на вирусната катексия обаче няма история и затова е разнопосочна. Когато се е формирало отношението към Исус Христос, грамотните хора са били малцинство, а масмедии просто не е имало. По тази причина то се е запазило сравнително хомогенно. Днес набюдаваме друга неграмотност – тази на неграмотните с компютърни умения. Днес имаме уеб базирани масмедии, които са представени и в социалните медии, където се изявяват и новите неграмотни с компютърните умения.

Опитите им да се освободят от повишената тревожност около кризата и карантината могат да се типологизират:
примирение: vsi4ki 6a omrem;

непукизъм: Това на мен не може да ми се случи;

– омраза: „Китай скрил истинските данни за заразата”;

– сензации: „Смес от чесън и джинджифил пази от вируса”;

– политически спекулации: #ostavka!

– оплаквания в търсене на съчувствие: „Развали ми се прическата, а салонът е затворен”;

– превъзходство: „Всички сме в една лодка, глупако”;

– подозрителност: „Измамата корона”;

– неприязън: „Малко им е на онези!”;

надменност: „Мисирките пак се изложиха.”;
– доносничество: „Съседът цял ден кашля в магазина без маска”.

– притворство: „Маргинал не е обида”;

Боговете са сетивно недосегаеми и непознаваеми, затова истината за тях се постига чрез вярата. Днешните герои ген. Мутафчийски, ген. Борисов, Цв. Караянчева и пр. обаче са на един клик разстояние. Едно щракване с мишката и те започват да изглеждат сетивно познаваеми. По силата на служебните си задължения тези хора са длъжни и изискват от нацията нови и нови жертви. По силата на здравия разум и добрите световни практики те би трябвало да прилагат принципите на кризисния ПР. За съжаление не го правят.

Видеоконферентно заседание на правителство в условията на карантина.
Видеоконферентно заседание на правителство в условията на карантина.

По силата на здравия разум и добрите световни практики те би трябвало да дават личен пример. Президентът Путин например се самоизолира и управлява държавата чрез видеоконферентна връзка, а нашите генерали в нарушение на собствената си карантинна забрана напуснаха столицата и отидоха в Смолян да били инспектирали някаква шивашка фабрика. Въпросът е кой от тях е специалист по шев и кройка и кой е богопомазан, та е сигурен, че всичко ще се размине?

Катексирани журналисти
Катексирани журналисти

И какво ли ще се случи, ако недай си Боже, по примера на колегите си от Парламента, вземат, че се разболеят? Кой тогава ще я управлява тази държава и тази криза? „Мисирките” ли?

  ПР, Публикации етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free