Кой е най-добрият предизборен клип

Студент, пожелал анонимност ни зададе следния въпрос: „Видях ваш анализ относно един от клиповете в президентската кампания и гледната ви точка ме заинтригува, затова искам да задам следния въпрос: кой от клиповете в предизборната надпревара считате за най-добре направен от рекламна гледна точка и защо?”

Здравейте, колега. Благодарим за въпроса.

Ето го и нашия ОТГОВОР:

Най-напред следва да уточним, че не всички кандидати за президенти имат предизборни телевизионни клипове в класическия смисъл на думата. Някои дори нямат и собствени или оригинални лозунги. От пръв преглед се забелязва, че някои от съществуващите клипове технически и екранно са семпли, снимани са с една камера, в кадър кандидатите за власт често са статични и разчитат преди всичко на вербалното съдържание, което всеки предава, доколкото му позволяват говорните умения.

Салата "Да бъдеш особен"

Има, разбира се, и примери за сложна организация на екранното повествование чрез употреба на компютърна анимация, използване на дронове, и дори прилагане на асоциативен монтаж.

По-важно е да се отбележи обаче, че същностният въпрос не би трябвало да бъде КАК е направен един клип от рекламна гледна точка, а какъв би бил ЕФЕКТЪТ от него върху възприятията и поведението на избирателя на 6 ноември тази година.

Заек на фурна "Ще убедя мюфтията за всеки от вас!"

Отговорът на този въпрос не е нито лесен, нито еднозначен. Работата е там, че преди да се разработи и реализира един клип, неговите създатели би трябвало да имат предварителна информация за някои феномени, които предопределят възприятията на различните публики. От маркетингова гледна точка понятието електорат е неприемливо, понеже то  унифицира гражданина и свежда неговите  желания, стремежи, предпочитания, страхове, пристрастия и очаквания до роботизиран комплекс за гласуване, който е тъждествен с всички останали роботизирани комплекси, имащи право на глас.

Кебапчета "Народен прецедент"

В избирателния процес реалността е различна. Всяка кандидат-президентска двойка, издигната от партийна формация, може да разчита на гарантирана подкрепа от страна на т.нар. твърдо ядро, в някаква степен да се надява на мекото ядро и да се стреми да привлече периферните избиратели. За да не звучим дидактично, ще припомним, че твърдото ядро се състои от хора, които със сигурност ще изберат дадена двойка претенденти, а мекото ядро и периферията  следва да бъдат мотивирани и убедени към избирателно действие.  Колкото е по-голяма подкрепата за дадена партийна формация, толкова повече твърди избиратели има тя и обратното – за независимите кандидати няма гарантирани избиратели и чрез клиповете си те би следвало да се домогнат до гражданите, които нямат определени предпочитания, както и към онези, които ще излязат да гласуват в последния момент. Тази специфика на политическия избор би трябвало да предопредели до известна степен формата и съдържанието на отделния клип, понеже единството на формални и съдържателни компоненти е сплавта, която подтиква отделния човек да припознае като свое предложението на конкретния кандидат или пък – да му обърне гръб и да потърси по-приемливо предложение и по-приемлив изразител на предложението. Твърдите ядра, меките ядра и перифериите на свой ред също не се състоят от роботизирани комплекси за гласуване, а от живи хора, които  могат да бъдат непостоянни при определени обстоятелства.

"Капак над всичко" - тюрлю гювеч.

Така или иначе избирателите могат да бъдат групирани въз основа на техните потребности или ценностни ориентации, а работа на маркетолозите и рекламистите е да открият тези потребности и да ги приложат в клиповете . Рекламните клипове обаче са кратки екранни форми, където не е възможно да се разгърне сложна конструкция от апели и подробна система от рекламни аргументи. Добре е при подготовката на всяка реклама да се има предвид, че съзнателното човешко поведение обикновено е мотивирано, а от своя страна мотивите са пряко свързани с потребностите. Възможен изход е откриването и аргументирането на уникалния потребителски мотив. Най-добрият предизборен клип може да се окаже онзи клип , който е успял да мотивира най-голям брой избиратели въз основа на сходство в техните потребности и очаквания за задоволяването на тези потребности.

Торта "Изборът е в час"

Впрочем храненето е основна човешка потребност. По тази причина илюстрирахме нашия отговор с рекламни импровизции на тема: „Храна”. Всяка прилика с рекламите на кандидатите за власт е случайна и добронамерена.

Екипът.

  ПР, Публикации, Реклама, Статии етикети: , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free