Не с рогата, гусин генерал

4 април 2020 година. Поредното матине на генерал Мутафчийски. В президиума са той и група сътрудници от кризисния щаб без предпазни средства, в залата – десетки журналисти в същия дрес код.  Журналистите са пресекли София на длъж и на шир. На връщане към редакциите ще прекосят столицата още веднъж.  Официалният повик е ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ. #STAY_AT_HOME.

Възмутен генерал Мутафчийски напуска собствения си брифинг
Възмутен генерал Мутафчийски напуска собствения си брифинг

Журналистически въпрос:

– Господин генерал, как знаете колко са болните, без да са тествани?
Отговор:
– Въпросът ви е безсмислен, благодаря. – и гененералът ръководител на Националния оперативен щаб възмутено  напуска залата. С това поредното матине, наречено за благозвучие брифинг за журналисти, приключва. Заключителни думи към журналистите, които са рискували здравето си, не са предвидени. Няма нужда.

            Утре ще има ново матине, а може и соаре –тире- брифинг. И отново едни групи от хора ще се разхождат из целия град, и отново ще се затворят в залата без маски, очила и ръкавици, обаче ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ,  #STAY_AT_HOME.

            В Испания например прекратиха преките комуникации с журналистите още от първите дни на епидемията и ги замениха с онлайн комуникации. Ама Испания пасти да яде, може и паеля!

            А сега малко за кризисните комуникации.

            Кога се организира брифинг или пресконференция по време на епидемия?

             Брифинг или пресконференция по време на епидемия се организират само, ако е настъпила някаква значима промяна в ситуацията. През останалото време и едно най-обикновено прессъобщение ще постигне същите информационни цели. Може и видеообръщение, както е в чужбина.

            Ако се обяви специален имейл за журналисти, те биха могли да задават въпросите си чрез него, а на следващия ден да им се отговори. Възможно е да има и горещ телефон само за журналисти и да се ползва само за спешни случаи. Това е въпрос на добра PR-практика и известни познания по PR.

            С поведението си гусин генерал докторът възпроизведе познатото надменно отношение: „Колко са тъпи журналята и колко съм мъдър аз”. Цивилизованите практики обаче са различни, понеже в цивилизованите страни е ясно, че работата на журналистите е да задават въпроси, а работата на институциите е да им отговарят.

Ако въпросът за начина, по който се пресмятат заразените се е сторил неадекватен на гусин генерал доктора и той имаше минимални представи за кризисен PR, щеше да се възползва от този въпрос, за да обясни отново спецификата на изчислението. Все пак българският народ не се състои от епидемиолози с научни степени по статистика. И все още не е станало задължително всички да стоят пред екраните по време на редовните матинета -тире- брифинги.
            Вместо това гусин генерал докторът на практика избяга от матине -тире- брифинга, който самият той бе свикал.

Ами не му отива на един генерал панически да бяга от… мисирка, нали?   

  ПР, Публикации етикети: , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free