ПР за графомани

“Върви лъжец от село на село, та лъже, върви брат му ден по-късно по него, та маже.

Лъжецът: Като идех насам, видях едно яйце голямо, голямо, та чак прохода на планината затиснало. Цял ден обикалях – не можах да го заобиколя.

Селяните: Бре, истина ли думаш! Много чудеса сме чули, но такова не сме и сънували.

Братът: Що е право – право. Яйце не видях, ама видях една птица голяма, голяма – цялата планина засенчила с крилата си, та и полето до половина. Цял ден по сянка вървях.

Селяните. А-а – това яйце трябва да е от тая птица.”

Така започва приказката “Големи лъжи” от Елин Пелин. Едва ли големият ни автор е предполагал, че в близко бъдеще тази приказка може да послужи като основа на доста успешни „ПР”- кампании.

Ние, които уважаваме и ценим труда на нашите класици, сме решили да ви дадем няколко „безценни” съвета как да използвате този прийом, за да впечатлите селяните… пардон, гражданите, които желаете да научат за вас и вашите подвизи.

Първо, не се притеснявайте да лъжете. Помнете – колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-голяма е вероятността да ви повярват.

Пример: Вие сте никому неизвестен посредствен автор и имате издадени цели 10 екземпляра от вашата книга, с която претендирате да сложите настоящия нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес в задния си джоб. За целта намирате едни чисти панталони на съседския простор, отивате в най-близкото арт-кафе, където сред алкохолни изпарения се подвизава цветът на високата интелигенция и пускате слух, че от невероятната книга „Х”, която ще промени съдбата ако не на цялото човечество, то поне на Азия и Европа, са останали не повече от 10 бройки. И скромно питате дали все пак някъде не може да се намери поне един екземпляр. На другия ден, на същото място, лицето Y се втурва запъхтяно, размахвайки една книжка (която вие грижливо сте залепили и сте му дали). У подробно, и най-важното, убедително разказва как се е наложило да се бие с още 5 души в книжарницата на ъгъла за последната бройка. Приложете този безобиден номер в няколко такива местенца и ще си осигурите поне още 10 издадени екземпляра.

Второ, подберете правилния човек, който ще маже, тоест който ще затвърждава мнението, че сте велик автор. Най-добре е това да бъде ако не брат ви, то някой, който не е много по-умен от вас. Защото иначе съществува риск да наложи своята книга, от която е издал 8 екземпляра.

Трето, правилно подберете аудиторията, пред която ще представите труда си. Вече бе споменато за високата интелигенция, която се събира в кварталните арт-кафета. Това са хора, отворени към всякакви нови идеи и знания, които с радост ще се лишат от едно питие назаем, за да прехвърлят страниците на това ново и вълнуващо обяснение на процесите, които вълнуват цялото човечество. И което ще ги захрани с дискусионен материал за месец. Време напълно достатъчно, за да можете да напишете втория си велик труд.

Когато продадете 9-те броя от книгата си, оставете 10-тия при нас, за да се възползваме и ние от плодовете на вашия труд…

  Весел ПР, ПР   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Един коментар


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php:124 Stack trace: #0 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/discussion.php(9): thematic_commenter_link() #1 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(179): thematic_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(144): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(332): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/comment-template.php(2182): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/comments.php(34): wp_list_comments('type= in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php on line 124