Тролове бродят в мъгла

Българското дружество за връзки с обществеността, Българската асоциация на ПР агенциите , Дружеството на ПР специалистите към СБЖ, Българската академична асоциация по комуникации и Асоциацията на специалистите по комуникации в общините приеха обща декларация в навечерието на предизборната кампания. Смисълът на документа е да се порицаят т. нар. интернет тролове и фалшивите новини.

Декларацията получи подкрепа от някои електронни медии, както и от политическите структури „Да, България” и “Нова република”.

тролове

Тролове

Мъгла

Злобното създание от скандинавската митология навлезе в жаргона на интернет потребителите преди няколко години, а днес вече се ползва като термин.

Специалистите по обществена комуникация описват интернет троловете чрез следните белези:

  • Тролът е зъл, невъзпитан и злонамерен коментатор.
  • Тролът запълва форумите на медиите и достъпните му пространства в социалните мрежи с пристрастни коментари, в които често си служи с лични нападки.
  • Тролът е анонимен, а профилът му във Фейсбук е лишен от лично съдържание.
  • Тролът има малко приятели в приятелската си листа, а в нея присъстват и други тролове.
  • Тролът работи съгласувано с други тролове, чиито профили приличат на неговия.
  • Тролът е платен.

Тази типология на интернет троловете е пределно мъглява, понеже в една или друга степен може да бъде отнесена към всеки потребител на форум или социална мрежа.

Представители на БДВО и БАПРА обявиха, че се готвят да разработят софтуеър за идентификация на тролове. Намерението изглежда прекалено амбициозно, за да донесе практическа полза.

Пълна мъгла обгръща критериите, по които компютър ще разграничава добронамерените от недобронамерените коментари, скромните от анонимните потребители, новите, но „правилни” от новите, но „неправилни” участници в дискусиите и т.н.

Дори и да бъде разработен подобен програмен продукт, той не би могъл да въздейства ефективно. Ако евентуалната му употреба доведе до блокиране на потребител с никнейм pesho.90, след няколко минути на негово място ще се появи потребителят pesho.91.

Идеята някакъв софтуеър да следи общуването в социалните мрежи и форумите обаче не е особено демократична, защото не компютрите издават присъди, а хората. Световноприето разбиране за Public Relation е, че ПР е социална технология за постигане на съгласие чрез формиране на разбирателство, а не компютърна технология за  следене, осъждане и ограничаване свободата на словото.

Светлина

Въпросът за т.нар интернет тролове циклично се поставя в навечерието на изборите у нас, циклично се обсъжда в средствата за масово осведомяване, циклично едни партии обвиняват други партии в тролски атаки, циклично се правят „разкрития” за тролски нападения и перманентно известни обществени личности ползват изказа на троловете.

Уважаваната телевизия „България он ер” например анонсира предаване по темата с твърдението, че „Троловете атакуват на глутници”. Това да ви прилича на опит за постигане на съгласие или акт на разбиране?

Какво могат и какво не могат троловете?

Троловете, доколкото въобще съществуват, не формират обществено мнение. Те се нуждаят от конкретен информационен повод. Обикновено за целта се ползват новини, мнения на известни личности, анализи на водещи журналисти и т.н. Работата е там, че троловете осъществяват едновременни когнитивни и оценъчни действия с всички интернет потребители, които се интересуват от дадена тема. Заинтересованите от темата потребители формират незабавно лично отношение към предоставеното им съдържание. Колкото и да са вербално невъздържани, троловете не са в състояние да променят формираното вече чуждо мнение. Всъщност максимумът, на който могат да разчитат троловете, е да поляризират общественото мнение, но техните подвизи са нищо в сравнение с постиженията на някои официални лица.

На днешния предизборен дебат например двама кандидат-депутати за Кърджали си разменяха обиди. Единият беше дефиниран като „червен жълтопаветник”, а другият бе определен като носител на „агресивна простотия”.

 Светлина в мрачния екскурс и в мъгливия дискурс на политическото говорене у нас хвърля фактът, че мечтаният от БДВО и БАПРА анти-трол софтуеър все още не работи. В противен случай интернет профилите на бъдещите народни представители Цвета Караянчева и Александър Симов като нищо можеше да бъдат изтрити.

 

  ПР, Публикации, Статии етикети: , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Един коментар


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php:124 Stack trace: #0 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/discussion.php(9): thematic_commenter_link() #1 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(179): thematic_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(144): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(332): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/comment-template.php(2182): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/comments.php(34): wp_list_comments('type= in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php on line 124