Българите губят чувството си за хумор

Чувството за хумор напуска българките и българите, показа национално НЕпредставително Асоциологическо проучване, проведено от ПР1България.

Над 67% от анкетираните отказаха да отговорят на въпроса: „Ще подкрепите ли Facebook-групата „Да изгоним диктатора Нбонго”. Неспособността им да се усмихнат на заложената в проучването метафора се корени както в жалкото финансово положение на Родината ни, така и във високите среднодневни температури. Намръщените млади респонденти обаче могат да бъдат спокойни: само след няколко месеца ще дойде есента и показанията на термометрите ще се нормализират. Низходящото движение на живачния стълб ще съвпадне с покупателната им способност.

Свободолюбието и стремежът към социална справедливост са водещите чувства на отговорилите. За свалянето на диктатора са се обявили 53% от потребителите на сайта, но нагласите им не са хомогенни. По-голямата част от тях  (66%) не скриват носталгията си по черно-бялото кино и в частност носталгията по епико-романтичния екшън-сериал „На всеки километър” със звездното участие на народния артист Стефан Данаилов под вещата режисура на Неделчо Чернев.

Не са за подценяване и онези 20%, които са се убедили по време на престоя си в Нубия, че положението в страната продължава да се влошава и е крайно време да се вземат решителни мерки. От отговорите им обаче не става съвсем ясно нито какви конкретни действия следва да се предприемат според тях, нито кой специализиран орган на държавата трябва да се активизира, нито къде на картата се намира Република Нубия.

Тревожно висок е броят на хората (37%), подкрепящи диктаторския статут на Гаргамел Нбонго. Подобно на свободолюбивото мнозинство в извадката и те са разделени в мотивите си. По-голямата част от тях (54%) са се заявили като привърженици на твърдата ръка в стоманена ръкавица, ако ръката и ръкавицата са собственост на богатото бяло малцинство в страната.

Респондентите от тази група видимо принадлежат към бедното бяло мнозинство в нашата страна, но понеже не са доволни от актуалното си състояние, те са склонни да подкрепят онези радикални леви или десни социални доктрини, които им обещават светло бъдеще.

Около 3,3 процентни пункта са фискалните фундаменталисти в генералната съвкупност на  проучването. Те са убедени, че диктатурата трябва да се подкрепя чрез бездействие, щом е постигнала бюджетен дефицит от 2%. На подобна подкрепа ще може да разчита и министър Симеон Дянков, преди негативните последици от неговия фискален борд да засегнат интересите на богатото бяло малцинство у нас.

Войната винаги е водела до загуба за едни и печалба за други. Точно това са имали пред вид онези 10% колебаещи се, които поставят личната си изгода като условие за участието си в процеса. Съвсем друг въпрос е, че Facebook-група „Да изгоним диктатора Нбонго” така и не беше създадена, а Република Нубия всъщност е само художествена фикция.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Един коментар


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php:124 Stack trace: #0 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/discussion.php(9): thematic_commenter_link() #1 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(179): thematic_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(144): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(332): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /home/pr1bgco/public_html/wp-includes/comment-template.php(2182): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/comments.php(34): wp_list_comments('type= in /home/pr1bgco/public_html/wp-content/themes/thematic/library/extensions/comments-extensions.php on line 124