Дупката се оказа сестра на винетния стикер

Силна е корелацията* между дупките и винетките:  това показват последните резултати от непредставителното асоциологическо проучване на ПР 1 България.

Права и обратна корелация между цената на винетките и дупките по пътя.
Дупки и скъпи винетки – двете страни на монетата.

Според 30% от участниците винетката гарантира възможността да се натъкнете на дупки по пътя в следващите пет метра, от което следва да се направи извода, че анкетираните ясно съзнават правата корелация между винетките и дупките, понеже увеличената цена на винетния стикер увеличава и неравностите по платното за движение. Малцина респонденти са в състояние да дадат теоретично обяснение на понятието корелация, но са убедени, че парите от винетките изобщо не се използват за запълване на все по-често срещащите се дупки по пътищата.

Други 31% свързват също винетките с дупки, но в портфейла. Това пък е пример за обратна корелация, понеже оскъпената винетка вместо да намали разходите за ремонт на автомобила или времето за пътуване, просто изпразва и без това тънкия джоб на гражданите. Тук е и най-високия процент отговорили, което доказва още веднъж, че противно на разпространеното мнение, гражданите всъщност са наясно, че техните пари се изливат в нищото.

От казаното дотук следва да се заключи, че над 60% от участниците ясно съзнават корелативната зависимост между винетките и дупките, като вариацията е в това, на коя дупка се отдава предпочитание: на тази, в която ще се счупи колата им, или тази, която ще разстрои целия им личен месечен бюджет.

На фона на този брутален реализъм обаче е добре да споменем оптимистите, които са малко под една четвърт. Те смятат  да компенсират гореспоменатите дупки, като участват в приватизацията на една от алтернативите на ужасяващите ни пътища: железопътния транспорт. Като се има предвид обаче че в последните години БДЖ спря влакови линии поради различни причини, включително и кражба на релси, е учудващо че такъв значим дял от хора все още смятат че от БДЖ може изобщо да се спечели нещо.

Въпреки че повечето анкетирани са прагматично ориентирани към въпроса с винетките, сред тях се срещат все още нежни и романтични души, които са избрали единствения отговор, свързан с изкуство**. Все пак, почитателите на киното са едва 10%, което не е учудващо, предвид какво в последно време минава за изкуство у нас: подобни пърформанси биха отказали и най-големия оптимист от занимания с култура.

Това проучване доказва за пореден път че богатите у нас представляват твърде малък дял от населението: едва 5% са такива, които биха могли да си позволят закупуването на камила, което пък ще им спести много винетки оттук та в близките десет години. За съжаление, останалите 95% ще трябва да се задоволят само и единствено с дупките в портфейлите и по пътищата.  

________________
* Корелация: математически термин, използван и в социологията, с който се означава стохастична зависимост между две променливи величини.

** Кравата Винетка е героиня от българския филм „От нищо нещо“ с участието на Стефан Данаилов.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free