Екзотичните дестинации са новата цел на българските емигранти

Това показват резултатите от експресно Асоциологическо непредставително проучване проведено от ПР1България във връзка с проведения в края на октомври втори тур на президентските избори.

Явно изплашени от перспективата да застанат за втори път пред изборните урни и да дадат гласа си за някой от всички кандидати, които не харесват, избирателите се оглеждат в търсене на място, което ще се намира възможно най-далече от подобно решение.

Широко разпространено мнение е, че онези, които си купуват еднопосочен билет, обикновено се насочват към големи добре уредени страни на запад от нас. Почти 40% от участниците в проучването обаче са посочили Папуа Нова Гвинея като крайна цел на своето пътуване. При това те са съгласни да заминат там, дори и ако се налага да платят билета си на части. Подобно отчаяно поведение е лесно обяснимо предвид настъпващата зима, очаквания акциз върху природния газ и неизбежното предпразнично увеличение на цените. Географското положение на Папуа Нова Гвинея е доста привлекателно, тъй като разходите за отопление ще бъдат редуцирани до минимум, спането под открито небе не е проблем, а наличието на банани и други леснодостъпни фрукти осигурява добра прехрана. Като се има предвид, че островите се намират практически на другия край на света, е напълно обяснимо, че най-високият дял участници в анкетата копнее да отиде именно там.

Останалите 62% от участниците не са повлияни от мрачни емигрантски настроения във връзка с проведените наскоро избори. Цели 6% смятат да се преборят с изборната (а вероятно и следизборна) депресия с класически народни средства като червено вино и люта ракия. Други 6% са заложили на по-здравословни опции като туризма, съчетан със събиране на гъби. Явно тези участници се подготвят за приближаващата зима със здравословна закалка на открито и събиране на трайни храни.

Въпреки че голяма част от участниците не желаят да имат общо с никакви избори (факт, който се потвърди и от самите изборни резултати), надежда за политиците все пак има. Цели 17% от участниците са решили твърдо да участват в изборите, като затвърдят мнението си и пъхнат повече от една бюлетина в белия плик. За съжаление това означава, че техният глас ще бъде счетен за недействителен, но от друга страна,  залогът си струва, тъй като участниците твърдят, че участват в организирано чрез Фейсбук състезание. Очевидно тази група страда от силна пристрастеност към социалните мрежи, затова е похвално, че е решила да напусне за малко виртуалното си битие, като се потопи в грапавата реалност на изборите.

Други 11% имат ясно изявен икономически подход към изборите. Представителите на тази група смятат да участват в изборите срещу известна изгода, пък макар и тя да се състои само в безплатни кебапчета и кюфтета.

Безспорно най-интересно е поведението на последната група. Тя съставлява 22% и дава уклончивия отговор, че в изборния ден ще се отдаде на лов на шарани и други видове риби. От една страна този отговор може да се тълкува в посока на това, че тази група също желае да бойкотира изборите с едно далеч по-смислено занимание – сдобиване с храна за вечеря. От друга страна обаче, зад този отговор прозира несъмнената принадлежност на групата към политическото съсловие, чието основно занимание преди и по време на избори е да лови на кукичката си наивните шарани. Утешителното в случая е, че въпреки очевидните несъвършества на новия Изборен кодекс, съществува достатъчно голяма група от български граждани, която е намерила своя начин да упражни политическите си права, пък макар и с прилагане на по-тлъста захранка.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free