ЗАПОЧНА ИГРАТА НА ОЧАКВАНЕ

В края на миналия век световният производител на бира „Туборг” рекламираше продукцията си с твърдението, че ОЧАКВАНЕТО Е ИГРА НА ЖЕЛАНИЯТА. С това рекламно заглавие „Туборг” продаде милиони литри бира на потребители от цял свят.

Игра на очакване

ОЧАКВАНЕТО Е ИГРА НА ЖЕЛАНИЯ

У нас през първия работен ден на служебния кабинет се проведе и първото му заседание. Последва брифинг.   Средствата за масово осведомяване откроиха като акценти  изборите, ревизията на предходния кабинет и председателството на Съвета на ЕС. Изненадани новинари нямаше, защото служебният премиер Огнян Герджиков използва уикенда, за да обяви същите тези управленски приоритети. Въпросите към премиера и министрите бяха малко, което е разбираемо.

Игра на очакване

Игра на очакване

Същинската новина е, че всеки министър ще трябва да ревизира действията на своите предшественици в двуседмичен срок, защото по този начин бе даден начален сигнал на една нова за родната действителност социална игра.

ИГРАТА НА ОЧАКВАНИЯ

Играчите в играта на очаквания са служебният премиер, политиците и избирателите. В ролята на рефер и /или/ мажоретки са медиите. Резултатът ще зависи от едновременното действие на 3 фактора:

1. Какво е действително състояние на всеки от министерските ресори след двата мандата на ГЕРБ

Очевидно е, че времето не е достатъчно и анализът на ситуацията едва ли ще бъде особено задълбочен, а оттук произтичат някои опасности: опасност за репутацията на Огнян Герджиков и неговото служебно правителство, опасност за репутацията на Бойко Борисов и някои негови министри и опасност от дискредитиране на идеята да се ревизира дейността на което и да е предишно правителство въобще.

2. До каква степен разкритията ще бъдат направени обществено достояние

От сега е ясно, че някаква част от данните ще бъде запазена за  собствена консумация по различни причини, например няма да бъде огласена  т. нар. квалифицирана информация.  Обемът и обхватът на премълчаното едва ли могат да се предскажат, но едно е сигурно: хората, които добият най-задълбочени знания за тях, ще обладаят значимо неформално и неофициално влияние. Тяхното влияние ще се запази и след като отстъпят властта на бъдещото редовно правителство.

3. Как избирателите ще възприемат данните от ревизията

Относителният дял, който имат привържениците на ГЕРБ,  им отрежда ролята на малцинство. Големи групи от тях ще реагират с болезнено отрицание и на най-леката и добронамерена критика. От тях могат да се очакват кресливи персонални обиди по адрес на президента, премиера, министрите и политическите опоненти. Ще има избиратели на ГЕРБ, които селективно ще подминат негативните аспекти и селективно ще хиперболизират позитивите. Мнозина  обаче ще замълчат. Болшинството от замълчалите няма да гласуват за ГЕРБ на следващите избори.

Привържениците на другите партии също ще реагират селективно. Те ще поставят акцент в своите анализи и коментари единствено върху слабостите на предишното управление и въобще няма да забележат неговите постижения.

На свой ред политиците по време на предизборната кампания типологично ще се отъждествят с потенциалните си избиратели, ще демонстрират усърдно това типологично „единение” и ще опитат да извлекат от това лична изгода.

Играта на очакване няма да се ограничи единствено до официалното представяне на резултатите от правителствена ревизия и неизбежните интрпретации. Тя може да повлияе върху нагласите на много избиратели, а може да и стане задължителна част от бъдеща правителствена приемо-предавателна ритуалистика.

Игра на очакване

Очакването е игра на чувства.

Играта на очакване започна. Като всяка добра игра и тази заслужава да бъде наблюдавана в подходяща обстановка. Ние от ПР1 България вече си купихме чувал пуканки и кофа „Столично пиво”, понеже знаем, че очакването е игра на чувства.

  Публикации, Статии етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free