Заражда се нов национален спорт

Прескачането на фризери с бира се оказа най-популярният метод за разхлаждане през лятото у нас. Това стана ясно от НЕпредставителната Асоциологическа анкета на тема: „Как се справяте с летните жеги?”, която проведе ПР1България. Провокирани от високите градуси, ние зададохме въпроса, за да проверим най-популярните начини за бягство от мъчителните температури.

Близо една трета от респондентите (29 %) са се запасили с няколко фризера с бира и така открояват твърдото си предпочитание към пивото пред сладоледа, айряна, динята и охладителната техника. Все пак последните не предлагат същото развеселяващо въздействие. От друга страна, по големите покупки на тази група може да се съди, че ефирното време за реклама на бира надвишава това за мастиката, а пък и потребителите разчитат, че в разумни количества пивото не смущава сериозно КАТ-аджийския дрегер, както концентратът.

Други 26 % противодействат на горещините, като наблюдават смръзващото движение цените на горивата. Навярно тези респонденти са работодатели с достатъчен брой служители, за да могат да си позволят да следят постоянното покачване на стойностите а ла нюйоркска борса, тъй като морните жеги не отстъпват и изискват неотклонни противомерки. Неприятното физическо усещане у тях произтича от оценката, че, да, логистиката е от изключително значение за фирмата, но тя изяжда всички средства за инвестиции. Възрастните хора, които след пенсионирането си също разполагат с достатъчно свободно време, но на тези години изпитват студ дори през лятото, са се присъединили към този отговор, тъй като от сега планират бюджета за новия отоплителен сезон и очертаващата се ситуация ги смразява.

Интересен начин да се справят с горещините са избрали 18 % от попитаните в анкетата – „Престоявам малко в готварската печка и после ми се струва рай”. Изглежда тази група хора са привърженици на руската традиция през зимата да се консумира студено, а през лятото – чай за изравняване на външната и телесната температура. Ала поради липсата на автентични самовари те са прибягнали до подръчни средства, макар по този начин да рискуват някой мозъчен център, поради което приемаме с резерва представата им за рай.

Дванадесет процента от анкетираните се разхождат край партийните централи, за да се проветряват взривно. Профилът отговаря на търсачите на силни усещания, които понастоящем са лишени от ски-пистите, а им е скъпо да пътуват всеки ден до Витиня, за да скачат с бънджи, когато в столицата е съсредоточена цялата партийна и, съответно, бомбаджийска дейност. Невероятно е обаче колко голям брой хора разполагат с необходимата предварителна информация, което означава, че системата „Ешелон” вече не е монопол на ЦРУ и МИ-6, а се разпространява на черния пазар и сред обикновеното население.

Също толкова респонденти – 15 % – отговарят, че просто захвърлят всичко ненужно от себе си и ходят топ лес. Става дума за еколозите, които отбягват климатици, дори и те да са енергоспестяващи. Към тази група се включват и отвеяните учени и творци на изкуство, които живеят в свой свят и не са се задълбочавали върху някакъв си материално-битов въпрос. Най-оригинални са тийнейджърите-провокатори, които са впечатлени от разкрепостените действия на руските жени в подкрепа на Путин по повод предстоящите президентски избори. Българските младежи са заимствали идеята от разкъсващите своите дрехи представителки на нежния пол в Русия и обявяват, че и те участват в кампанията.

Непретенциозен поглед върху резултатите от анкетата показва, че като цяло българинът отбягва изстудяващата техника, дори простия вентилатор. Изобретателността му е насочена към намаляване на разходите – с изключение на охлаждащите бира и харчещите електричество за домакинската си печка, всички останали са или стиснати, или кризата ги е приучила към спестовност и внимателно планиране на плащанията. В общ план реакциите на горещините търпят критика, но високите температури не предразполагат най-свежите и разумни идеи. Остава ни единствено да чакаме нахлуването на хладен фронт.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free