Как ГЕРБ загуби президентските избори

Анализ на грешките в президентската надпревара 2016

Първа грешка. Кандидатурата на двойката Цецка Цачева – Пламен Манушев бе обявена в последния възможен момент.  Каквито и да са били причините за това, опонентите съумяха да убедят големи части от избирателите, че забавянето е унижение за суверена.

Втора грешка. Като кандидат за върховен главнокомандващ  на въоръжените сили беше издигната жена. Фатална грешка с оглед традиционните очаквания за мъжественост.

Трета грешка. Кампанията започна и се разви като инструкция на действащия премиер към електоралното стадо, а не като последователност от действия за спечелване на доверието и уважението на избирателя. От тази кампания бе изключен  т. нар. обикновен човек .

Четвърта грешка. Отношението към средствата за масово осведомяване и към колебаещите се избиратели беше надменно.

Пета грешка.Официалната агитация заложи на неточен основен аргумент: „Работим в интерес на гражданите”. По време на предизборна кампания всички кандидати са в отпуск и работят единствено за себе си.

Шеста грешка. В емоционалния пласт  на предизборната комуникация бяха въведени елементи на институционално изнудване, партизански заплахи  и емоционално поднесени  лъжи, които са подходящи за авантюрен роман или бурлеска, но не спомагат да се увеличи влиянието на кандидатите извън твърдото ядро от гласоподаватели, а твърдото ядро и без друго гласува за същите тези кандидати.

Седма грешка. Агресивната реторика спечели нови противници на ГЕРБ, но не спечели нови съюзници. Тенденцията се задълбочи в седмицата преди балотажа.

Резултат: Най-голямата политическа партия в България загуби президентските избори през 2016 година.

  Публикации, Статии етикети: , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free