Калоян Харалампиев или как статистиката се оказва разбираема

 

Калоян Харалампиев

Калоян Харалампиев

Доц. Калоян Харалампиев е преподавател по статистически методи във Философския факултет на Софийския университет“Св.Климент Охридски”.

В свободното си време се занимава с далеч по-обикновени неща като каране на колело и риболов.

Представяме ви няколко негови авторски книги и трудове с негово участие, които хвърлят светлина върху смисъла и приложението на статистическите методи в практиката.

“Въведение в основните статистически методи за анализ” е учебник, специално разработен за студенти в социалните науки и хуманитаристиката.

Учебникът съдържа ясни и разбираеми обяснения на основните статистически понятия, илюстрирани с примери от практиката.

“Нетрадиционен поглед върху традиционни статистически проблеми” е ценно помагало за всички онези, които искат да се запознаят с набиращата все по-голяма популярност бейсовска статистика. Последните приложения на този нетрадиционен подход намират своето място в тестването на различни дизайни на сайтове.

 “Трудов потенциал на населението на България” е създадена на базата на дисертационния труд на доц. Харалампиев. Основният въпрос, на който търси отговор изследването е каква е средната продължителност на трудоспособния живот на населението у нас и в частност на отделни негови групи. В този план България е заплашена от доста сериозни проблеми, които влияят негативно върху нейния трудов потенциал като застаряването на населението и увеличаването на смъртността.

 

“Работа с данни в SPSS” е учебно помагало за всички, които искат да започнат работа с на-популярния софтуер за обработка на данни в социалните науки. Помагалото е написано на достъпен език, с картинки за пояснение за работата с отделните менюта.

“SPSS за напреднали” е естественото продължение на предишното учебно помагало, като акцентът тук е върху многомерния статистически анализ.

Историята на тази книга е много интересна. В същността си книгата е сборник с анализи на различни автори под редакцията на проф. Георги Димитров, посветени на доста наболелия проблем за научната дейност в Алма матер. Във втория предговор на книгата четем следното: “След три и половина години, откак ръкописът на този сборник бе оставен да залежава в Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, може би трябва да се напише нов предговор, ако не и съвършено нова книга“.

Уви, наблюденията и аналитичните оценки от нашите проучвания не са загубили нищо от своята актуалност. Не е отминала необходимостта от публичен дебат за начина на управление на университетската наука”. Тези думи не губят актуалността и днес, макар че книгата все пак успява да види свят през 2012 г. Тъй като и днес е библиографска рядкост, пълният й текст може да се види тук: http://kaloyan-haralampiev.info/wp-content/uploads/2013/01/POLITIKA-ZA-NAUKA.pdf

  Публикации, Статии етикети: , , , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free