КОЙ организира тези протести

Въпросът “КОЙ?” доби широка популярност през последните месеци.

Верни на стила си, ние от ПР1 България потърсихме отговор на въпроса: “Кой организира летните протести?”.

Знайни и незнайни медии и източници се опитаха безуспешно да дават коя от коя по-фантастични версии, но само в ПР1 България можете да видите последните резултати от нашето асоциологическо непредставително проучване на този тъй наболял обществен проблем.

Витаещите в публичното пространство полуфантастични теории, че протестите били организирани от всеизвестния кръг “Задкулисие”, не трогват по-голямата част от анкетираните.

Едва 16% от тях смятат, че протестите се организират от добре заплатени субекти, свързани с престъпния свят. Това не е учудващо, като се има предвид, че престъпният свят има далеч по-евтини и ефективни методи да провежда политически промени, например като си купи политици.

Сходен дял, т.е. 18% от анкетираните пък смятат, че протестите са плод на фантазиите на неколцина граждани с развинтено въображение, поради факта, че в селото, в което живеят никакви протести не се провеждат.  Този резултат е силно обнадеждаващ и показва, че въпреки тенденцията към пълно обезлюдяване на българските села там все още живеят политически активни хора.

Почти една четвърт от анкетираните пък са на мнение, че освен че протестите съществуват, те са организирани от група не особено умни  интернет-лумпени. Тази група е най-критично настроена към протестите и смята, че подобно мероприятие са в състояние да организират единствено клошари, мотаещи се безцелно във виртуалното пространство. Може да се заключи, че и това е групата с  най-оптимистични нагласи за икономическата ситуация в страната, защото у нас все още трудно се намират клошари, които могат да си плащат интернета, камо ли да организират нещо в световната мрежа.

Както се разбира от това проучване обаче, все повече хора виждат държавата си като прекрасно и благоденстващо място, в която дори и най-бедните имат интернет и смартфон.

За съжаление, най-голямата група анкетирани, изобщо не споделя подобни розови мечтания. 32% от респондентите са твърдо убедени че протестите са организирани от кенгуруто, избягало от частен зоопарк това лято. На пръв поглед нелогичният отговор има своето твърде логично обяснение. Очевидно над една трета от анкетираните са убедени, че всички живеем в един голям зоопарк, притежаван от неизвестни собственици някъде по света, където единствения шанс да протестираш е да се измъкнеш оттам. И разбира се, да имаш дълги крака и подходяща торба.

Освен това, дългото подскачане по площадите в знойните летни дни, при това оградени от метални решетки навява печални асоциации с добре охранявана  зоологическа градина, в която животните изпълняват сложни номера, с които да забавляват посетителите, които пък минават оттам за малко, колкото да поизхарчат по някой и друг милион и да се приберат с бял екскурзиантски автобус.

Едва 10% от анкетираните твърдят че не се интересуват от темата и то по обективни причини – те вече са предприели стъпката да се измъкнат от зоопарка, т.е. от страната. За съжаление, тази група не е голяма, но както доказаха предишните проучвания на ПР1 България, нейният брой тепърва ще нараства.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free