Националният туристически логотип – символи и смисъл 3

Новото лого, представящо непознатите туристически места в България е създадено по модела на неизползваното туристическо лого на българския туризъм.  То носи същите илюстративни недостатъци, с тази разлика, че в предишния вариант са използвани цветни петна, а тук петната са заменени от цветни контури. Допълнителен проблем при третото лого възниква от факта, че то би трябвало да насочва вниманието към непознати дестинации в нашата страна, а съдържа стилизирани изображения на планина, вода, къщичка, листо и т.н.

Авторите със сигурност щяха да постигнат много по-голям успех, ако графично бяха възпроизвели таблицата за умножение и бяха поставили върху нея гриф „Строго секретно”.

Една емблема би могла да претендира за национална идентификация, само ако съдържа в себе си елементи, които се възприемат като национални символи. Тук му е мястото да поясним, че не всеки знак е символ. Според науката за смисъла, семиотиката, хората общуват чрез три типа знаци: иконични знаци, индекси и символи. Иконичен знак например е математическият знак “=”. Той включва в себе си две равни по големина симетрично разположени чертички, които се изписват водоравно.

Масовият знак в ежедневната комуникация е индексът. Индексалните знаци се характеризират преди всичко с това, че между знака и неговия смисъл има здрава и устойчива във времето връзка. От такава гледна точка може да се каже, че когато човек учи чужд език, той изучава и връзките между чуждоезиковите знаци, каквито са и думите, и техния смисъл.

Символите се срещат най-рядко и по тази причина имат най-голяма значимост. Смисълът на същинските символи обаче е достъпен само за посветените. За илюстрация на това нека вземем формулата: ∑ = (n.x) . В нея е използвана гръцката буква ∑ (сигма). Ако четете този текст и не сте математици, смисълът на формулата едва ли ще ви стане ясен. В същото време всеки (посветен в символиката) математик ще ви каже, че гръцката буква ∑ означава сума, сумиране.

Отлично изпълнената емблема е замислена така, че използваните в нея иконични или символни елементи да се превърнат с течение на времето в индекси и по този начин да идентифицират еднозначно марката в целия свят, дори и когато хората не умеят да четат.

Достатъчно е да видите надуваемото човече Бибендум или светкавицата, за да се актуализира в съзнанието ви представата за автомобилните гуми „Мишлен” и автомобилите марка „Опел”.

От казаното до тук би трябвало да е станало ясно, че национална емблема на българския туризъм не може да се състави, ако не включва национални символи и при това символи, които биха били лесни за разбиране, запомняне и възпроизвеждане от страна и на българите, и на чужденците.

Кои национални символи биха могли да се използват при изграждането на логотип за българския туризъм?

Те са два: националният герб и националният трибагреник.

За добро или зло, новият национален герб е неподходящ за целта. Той е претрупан, не е оригинален, претенциозен е и донякъде си прилича с гербовете на други държави.

(От ляво но дясно: герб на България, Грузия, Иран и Гана)

При това положение е повече от очевидно, че оптималният туристически национален логотип следва да съдържа в една или друга форма националния трицвет.

За екипа на ПР 1 България бе удоволствие да отговори на този въпрос.

  Публикации, Статии етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free