Окончателна равносметка: Евроизбори ‘2014 – нещо такова, но по-така

В навечерието на задаващите се нови национални избори, ПР1 България оповести изводите от Асоциологическо НЕпредставително проучване, посветено на наскоро отминалите европейски избори. Резултатите от тях изненадаха социолозите за пореден път, но ние заложихме на новаторска методика, която позволява да се разбере, не само за коя партия е гласувал/ще гласува избирателят, но и какво е избрал всъщност. Казано с други думи, ние попитахме анкетираните за какво гласувахме на европейските избори, според клиповете, с които партиите се представиха на електронната, печатната, телефонно-телеграфната и междуличностната сергия пред българските избиратели.

В медиите се изговориха доста нелицеприятни твърдения за ниската информираност на българския „електорат”, които за пореден път бяха опровергани от резултатите на проучването. С 0%, т.е. с нито един  глас се класира отговорът, че се гласува за нов парламент и отмяна на всички закони. Очевидно е, че макар и да мечтаят това да се превърне в реалност, избирателите са напълно наясно, че няма как да стане по време на европейските избори, защото от тях не зависят чак толкова съществени за тяхната съдба неща.

Въпреки че европейските избори са най-сигурното доказателство за единението на България и Европа, едва 7% са предпочели този отговор. Това навява мрачни мисли относно мнението на българите за европейската интеграция – очевидно мнозина смятат, че тя не се е случила или поне не в пълна и задоволяваща степен, както звучат европейските предписания по въпроса. Същият дял има и отговорът “за боксов мач и победа по точки”. В същността си всички избори представляват груба игра, съпроводена с много удари под кръста и други непозволени движения, но очевидно малка част от избирателите одобряват подобни мръсни практики.

Значително по-голям дял – 19%  – печели отговорът “за окончателна асфалтизация на Родината”. Този относително висок дял е озадачаващ на пръв поглед, предвид факта, че евроизборите най-малко биха могли да се свържат каквото и да е за родината. Обяснението би могло да се търси в това, че анкетираните смятат, че пътят към европейската цивилизация може да се извърви само ако се покрие изцяло с асфалт. За съжаление асфалтът е известен с обстоятелството, че покрай него, включително и под него не вирее нищо друго, поради което бихме могли да направим извода, че тази група представлява най-самоотвержените проевропейци.

Малко под 1/3 от гласовете пък събира прагматичния отговор “за европейска командировка”. Очевидно тези избиратели са наясно, че каквото и да се прави на евроизборите, накрая все някой ще замине на щастлива и добре платена командировка в Брюксел, при това с чужди пари. Не е изключено тези избиратели, или поне някаква част от тях, да имат известни политически амбиции и да са наясно, че ако някога успеят в политиката и на тях ще им се полага подобен сладък воаяж.

Оспорваният победител с 37% от гласовете е отговорът “нещо такова, но по-така”. Очевидно повечето избиратели не са оптимисти за изхода от изборите, колкото и да търсят правилните кандидати, платформи и концепции, те все се оказват по-така, т.е. твърде различни и неотговарящи на декларираното в предизборните обещания. Европейските избори явно не правят изключение в това отношение, а и скоро тази теза може да се провери в предстоящите парламентарни. ПР1 България ще продължи да следи отблизо.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free