Очаквания за политическа порнография витаят в навечерието на Избори 2013

Това показват резултатите от последното непредставително асоциологическо проучване на ПР 1 България. Този път поводът беше инцидент по време на конференцията на ДПС. Нашите читатели го разтълкувапа по следния начин:

Както се вижда, по-голямата част от оценките определят инцидента като политическа порнография, нещо повече, от данните може да се заключи, че мнозинството  избиратели имат неособено оптимистични очаквания за предстоящите избори.

Като се вземе предвид, че порнография всъщност означава обрисуване на грозното, има основания  да се смята, че избирателите очакват множество отблъскващи сценки да запълнят пулбичното пространство по време на предизборната борба. Предвид ситуацията от последните месеци, правителствената криза и назначаването на служебен кабинет, ясно се вижда, че тази група участници в проучването твърде добре се е ориентирала относно политическите течения. Трябва да се отбележи и фактът, че за пръв път в наше проучване има отговор, излизащ толкова напред от останалите(58%), което би могло да се тълкува в посока на това, че общественото мнение е доста единно по отношение на типа политически едниоборства,  двуборства и многоборства, които ще се разиграят в бъдещата кампания и най-вероятно ще бъдат сведени до политическа порнография.

С едва 16% подкрепа е следващият по популярност отговор – че инцидентът представлява групова порнография. Наличието на хора, които все пак смятат, че не всичко на този свят е политика, звучи успокоително на фона на последните данни за душевното здраве на нацията.  Политическите фигури могат да бъдат спокойни, че има известен брой (макар и доста под 1/5) от хората, които все пак не обръщат внимание на политическия живот в страната.

Със също толкова процента обаче е и отговорът “законна самоотбрана срещу вързан човек”. Бихме обрисували застаналите зад този отговор хора като класически оптимисти, които се опитват да видят положителното във всяка ситуация. В крайна сметка, предвид макро- и микроикономическите показатели, степента на удовлетвореност от живота и други нелицеприятни показатели, по които изпадаме на все по-долните места в знайни и незнайни класации, не е чудно, че хората, подкрепящи мантрата “Всичко е наред, така се правят нещата у нас и по-света.”  стават все по-малко.

В известен смисъл като оптимистичен може да се тълкува и отговърт, събрал едва 6% – „охранителна порнография”. Въпреки че тази група е склонна да признае, че флашмобът от снимката не изпълнява правилно задълженията си, тя все пак приема, че неговите обязаности включват благородна и съвсем уместна активност. Данните показват, че са ражда тенденция политически действия, реално отклоняващи се от законовите ограничения, да се забелязва от все по-малко избиратели.

Последният и най-екзотичен отговор „медицински преглед” събира едва 4% от гласовете. Въпреки порнографията, шестваща из здравната ни система през последните години, твърде малко хора са готови да признаят, че подобна сцена би могла да мине за медицински преглед, дори и у нас. Това звучи оптимистично като изказванията на предишния финансов министър, че живеем добре, въпреки намаляващите доходи,. Може би това е знак, че на предстоящите избори ще има все повече избиратели, които ще държат сметка за случващото се в действителността.

  Весел ПР, Публикации етикети: , , , , , , , ,   | постоянна връзка, Връзките към материала са забранени, но можете да коментирате.


Коментирай

С вашия email никога няма да бъде злоупотребено. * задължително поле

*
*

Можете да използвате следните HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free